Contribuţia financiară a Comisiei Europene este, pentru acest an, de peste 1,9 milioane de euro, iar valoarea spijinului financiar de la bugetul de stat este de aproximativ 6.650.000 de lei reprezentând fonduri alocate apicultorilor din România.

 

Solicitarea de către apicultori a ajutorului financiar nu se face în nume propriu, ci printr-o formă organizatorică asociativă, cererile depunându-se la asociaţia crescătorilor de albine, la uniuni sau cooperative agricole, grupuri de producători etc. În cazul apicultorilor bihoreni, cererile s-au depus la Filiala Bihor a Asociaţiei Crescătorilor de Albine, iar Filiala a depus, până în 15 august a.c., documentaţiile la Centrul Judeţean Bihor al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). "După analizarea documentaţiilor şi efectuarea verificărilor pe teren, a veridicităţii acestor solicitări, există, la ora actuală, 32 de dosare avizate pentru primirea, de către apicultori, a sprijinului financiar solicitat", ne-a spus, ieri, dl. ing. Nicolae Rugea, director coordonator adjunct la APIA Bihor. Dintre aceste solicitări, 31 de apicultori vor beneficia de sprijin financiar pentru tratamente, la familiile de albine, contra varoozei. Valoarea totală a sprijinului financiar este de 10.055 lei. De asemenea, există o singură cerere depusă, cu documentaţia aferentă, pentru cumpărarea de mătci provenite din fermele de elită şi de multiplicare. Valoarea sprijinului financiar, conform solicitării, este de 567 de lei.

Era de aşteptat, ţinând cont de numărul mare al apicultorilor bihoreni, ca solicitările pentru aceste forme de sprijin financiar să fi fost mult mai numeroase, ceea ce ne face să credem că nu a foncţionat suficient de bine colaborarea Filialei Bihor a Asociaţiei Crescătorilor de Albine cu apicultorii din teritoriu.