Din data de 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans, până la 70% din valoarea sprijinului cuplat pe cap de ovină/caprină.

Ministerul Agriculturii a publicat la data de 8 septembrie 2020, pe site-ul oficial, un Proiect de hotărâre de Guvern prin care anunță sumele pe hectar pentru plățile directe pe suprafață și plafonul pentru sprijin cuplat ovine/caprine. Astfel, a fost stabilit cuantumul pentru plata din acest an a sprijinului cuplat pentru ovine/caprine, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal. Concret, potrivit proiectului de act normativ, se aprobă plafonul de 71.300.000 euro, aferent plăţii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine, care se acordă pentru anul de cerere 2020. Cuantumul per cap pentru schema de sprijin cuplat se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile. Din data de 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) poate acorda plăţi în avans, până la 70% din valoarea sprijinului cuplat pe cap de ovină/caprină, iar de la 1 decembrie 2020, APIA va achita plățile finale, diferența între plafonul alocat pentru plata SCZ ovine/caprine pentru acest an şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2020 ca plăţi în avans. Anul trecut, valoarea sprijinului cuplat ovine/caprine pe cap de animal a fost de 17,71 euro.

Reamintim că berbecii pentru care se solicită sprijin cuplat zootehnic, SCZ, trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală până în data de 1 septembrie 2020, inclusiv; efectivul de femele ovine înscrise, respectiv înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine (condiţia de eligibilitate trebuie să fie îndeplinită până la data de 1 septembrie 2020, inclusiv). De asemenea: țapii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, (până în data de 1 septembrie 2020, inclusiv); efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele caprine, (până în data de 1 septembrie 2020, inclusiv).