Stabilirea plăţilor anticipate la câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare
Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie a.c., la stabilirea plăţilor anticipate se vor avea în vedere numai câştigurile şi pierderile aferente tranzacţiilor cu titluri de valoare efectuate începând cu data de 1 iulie 2010.
Calculul şi virarea impozitului
Regimul fiscal aplicabil câştigurilor din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, a fost modificat prin OUG nr.58/2010. Astfel, persoanele fizice, beneficiare de venit, au obligaţia, începând cu data de 1 iulie, de stabilire trimestrială a câştigului net/pierderii nete, calculării şi virării impozitului reprezentând plata anticipată în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil. Impozitul de plată, respectiv de restituit pentru perioada de raportare, reprezentând plata anticipată, se calculează de persoana fizică, beneficiară de venit, ca diferenţă între impozitul pe câştigul net determinat la sfârşitul fiecărui trimestru şi impozitul aferent trimestrului anterior. Impozitul pe câştigul net se stabileşte la sfârşitul fiecărui trimestru, prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului net cumulat, la sfârşitul trimestrului de raportare. Câştigul net/pierderea netă se determină la sfârşitul fiecărui trimestru, ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate cumulat de la începutul anului până la sfârşitul trimestrului de raportare.
Depunerea formularului
Formularul 225, destinat stabilirii plăţilor anticipate pentru câştigurile obţinute din trasferul titulurilor de valoare, se depune de persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat câştiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decât pârţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor încgise şi au obligaţia stabilirii trimestriale a câştigului net/pierderii câştigului net/pierderii nete, calculării şi virării impozitului reprezentând plata anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil. Declaraţia se completează de către contribuabili sau de către imputerniciţii acestora, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, datele prevăzute de formular. Termenul de depunere este trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărui trimestru, respectiv - ori de câte ori contribuabilul constată erori în declaraţia anterioară, prin completarea unei declaraţii rectificative, până la termenul prevăzut de lege. În această situaţie, se va înscrie "X" în căsuţa specială prevăzută în formular în acest scop. Declaraţia se completează în doua exemplare. Originalul se va depune la unitatea fiscală în a cărui rază teritorială are contribuabilul adresa (domiciliul) - pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România, respectiv la unitatea fiscală în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru ceilalţi contribuabili persoane fizice, copia fiind păstrată de către contribuabil. Declaraţia se depune în format hârtie, direct la registratura unităţii fiscale sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.