În vederea înscrierii în cadrul Programului, operatorii economici pot completa şi transmite on-line planul de afaceri începând de azi, ora 10.00, timp de 30 zile calendaristice, respectiv până în 14 iulie, ora 20.00, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului. 

Ieri, în sala mare a Prefecturii Bihor, instituţia Prefectului judeţului Bihor, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, şi cu susţinerea Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Satu-Mare (OTIMMC), a avut loc seminarul de informare privind Programul de finanţare Start-Up Nation. La eveniment au participat dl. Ioan Mihaiu, prefect al judeţul Bihor, Nina Giurea, director economic CCI Bihor, Cristian Raţiu, consilier în cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Cluj Napoca, Centru informare Satu-Mare. În cadrul schemei de ajutor de minimis “Start-up Nation”, antreprenorii pot înregistra planurile de afaceri online prin intermediul aplicației disponibile pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor derulate de Întreprinderile Mici și Mijlocii - www.aippimm.ro. Concret, alocaţia financiară nerambursabilă va fi de maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului. Bugetul alocat pentru anul bugetar 2017, aprobat prin Legea nr. 6/2017 a Bugetului de Stat pe anul 2017, este de 1.713.798.000 lei, iar semnarea contractelor de finanțare se va realiza până cel târziu la data de 29 septembrie 2017. Reamintim că Programul Start Up Naţion România își propune să încurajeze spiritul antreprenorial în scopul implicării acestora în structuri economice private. Astfel, implementarea acestui program de finanțare - până la 29 septembrie 2018 - face posibilă, la nivel de ţară, finanțarea anuală a maxim 10.000 de societăți și crearea a cel puțin 20.000 de noi locuri de muncă în cadrul acestora. “În Bihor, sperăm ca prin această schemă de minimis să fie înfiinţate, pe lângă cele aproximativ 17.000 de firme existente, încă 1.000 de noi firme” a precizat prefectul judeţului, dl. Ioan Mihaiu.

În cadrul programui sunt eligibile întreprinderile înființate după data de 30 ianuarie 2017, mai precis: societățile comerciale înregistrate conform Legii nr. 31/1990; societățile cooperative înregistrate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei; societățile cu răspundere limitată debutante (SRL-D) înregistrate în baza OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri. Prin intermediul programului Start-up Nation, antreprenorii pot solicita finanțare nerambursabilă pentru o gamă variată de activități economice, ce pot fi consultate în lista activităților eligibile, preluată de pe site-ul www.aippimm.ro. Printre cheltuielile eligibile în cadrul programului se numără achiyiíonarea de: echipamente tehnologice, inclusiv echipamente IT; spaţii de lucru; mijloace de transport; mobilier, aparatură birotică; instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie; instalaţii de încălzire sau climatizare; realizarea unei pagini web pentru prezentarea solicitantului; active necorporale referitoare la brevete de invenţie, francize; cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale pentru asociatul/administratorul societăţii aplicante; consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării şi implementarea proiectului; software-uri necesare desfăşurării activităţii pentru care se solicită finanţare, inclusiv software pentru comerțul online etc.

Antreprenorii interesați de accesarea programului Start-up Nation trebuie să pregătească și să depună în format electronic o documentație formată din: cerere de finanțare; plan de afaceri; documente suport, solicitate pentru a justifica informațiile prezentate în cadrul planului de afaceri. De precizat că întreaga documentaţie, precum şi informaţiile necesare privind înscrierea în program pot fi găsite pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat la secţiunea Start-up Nation Romania.