Un studiu despre accesul antreprenorilor români la finanţare, publicat de EY România în septembrie 2014, arată că factorul decisiv pentru întreprinzători în alegerea ofertei de finanţare îl reprezintă păstrarea independenţei decizionale.

Studiul "Accesul antreprenorilor români la finanţare - 10 concluzii", publicat de EY România anul trecut, efectuat prin intervievarea a 125 de antreprenori, dezvăluie tendinţa companiilor de a nu schimba finanţatorii. În plus, creditul bancar, deşi rămâne cea mai importantă sursă de finanţare, are un trend descendent. Aceste lucruri denotă de cele mai multe ori lipsa de opţiuni viabile de creditare pentru întreprinzători.

Factorul decisiv în alegerea tipului de finanţare îl reprezintă păstrarea independenţei în deciziile de afaceri, spun 36% dintre antreprenorii intervievaţi. Băncile au politici stricte în privinţa deciziilor luate de întreprinzători, astfel că, de multe ori, ele sunt luate în funcţie de liniile date de bănci. Alternativa băncilor la finanţare, în special pentru afacerile mici şi mijlocii, o reprezintă IFN-urile (instituţiile financiare nebancare), care pot oferi credite fără garanţii imobiliare şi fără a interveni abuziv în deciziile de management.

O astfel de instituţie de microfinanţare este Vitas IFN România, activă în domeniul microcreditării de peste 18 ani în vestul şi centrul ţării. Vitas IFN respectă independenţa antreprenorilor şi chiar o încurajează. Recent, Vitas IFN a lansat campania-concurs „Declaraţia de Independenţă", prin care doreşte să-i ajute pe cei cu o idee bună de afaceri sau care au deja o afacere la început de drum să devină independenţi. Cei care au un plan bun de afaceri pot câştiga finanţarea nerambursabilă a afacerii lor şi îşi pot dobândi independenţa prin înscrierea planului de afaceri în concurs, la adresa de e-mail concurs@vitasromania.ro sau direct pe pagina campaniei (www.vitasromania.ro/declaratia-de-independenta) până în 15 martie a.c.