Pentru a putea încasa acest sprijin, fermierii care se ocupă cu cultivarea usturoiului vor trebui să deţină atestat de producător, să comunice Directiilor Agricole Judeţene rezultatele recoltelor şi să îşi valorifice productia.

Fermierii care se ocupă cu cultivarea usturoiului vor primi o subvenţie în anul 2019, întocmai ca în modelul sprijinului acordat pentru cultivatorii de tomate. Astfel, prin intermediul acestei scheme de minimis, fiecare cultivator de usturoi poate primi de la stat, suma de 1.000 de euro pe hectar, atât timp cât poate furniza autorităţilor documente justificative privind producţia. Programul urmează să se desfăşoare pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019 – 2021. Schema de ajutor de minimis se acordă intreprinderilor/intreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de usturoi. Concret, vor fi consideraţi beneficiari eligibili: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil în anul de comercializare a producţiei de usturoi; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale şi intreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016; producătorii agricoli persoane juridice.

Pentru a putea accesa acest sprijin, fermierii trebuie să îndeplinească, potrivit legii, următoarele condiţii: să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripţia ,,Program susţinere usturoi, anul…, beneficiar numărul …, Direcţia pentru agricultură a judeţului…”; să valorifice o cantitate de usturoi de minim 5.000 kg/ha, dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţă prevăzută mai sus; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror raza administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere; să facă dovada producţiei realizate potrivit prevederilor  de mai sus prin documente justificative privind comercializarea producţiei. De precizat că valorificarea producţiei  se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere.

În ceea ce priveşte valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii, potrivit art. 3 alin. (6) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 4.650 lei/ha, reprezentând contravaloarea în lei a 1.000 euro/ha, fără a depăşi valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar, prevăzuta de art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Plata se va acorda proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată. Fermierii care aplică pentru acest program vor putea folosi banii doar pentru cheltuieli legate de administrarea culturii (achiziţionarea de seminţe, întreţinerea culturii, etc.) şi vor putea cumpăra utilaje agricole. De precizat, în încheiere, că „Programul de sustinere a producţiei de usturoi” se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019 - 2021.