Campania de primire a cererilor unice pentru 2016 a fost demarată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în luna martie, prilej cu care instituţia a invitat fermierii să completeze cererea unică, să își identifice suprafețele în aplicația IPA online și apoi să se prezinte la Centrele teritoriale sau județene cu documentele doveditoare pentru a finaliza procedura.

Potrivit legii, cererea unică de plată se completează, în format electronic, de către fermieri, cu ajutorul aplicaţiei IPA Online pusă la dispoziţie de către APIA, în urma digitizării parcelelor agricole declarate şi a completării în aplicaţie a datelor privind animalele din exploataţie pentru care solicită sprijin/ajutor financiar. La actualizarea digitizării parcelelor în aplicaţia IPA Online 2016, fermierii care în anul/anii precedenţi de cerere au fost controlaţi pe teren, clasic sau prin teledetecţie, vor utiliza în mod obligatoriu rezultatele controalelor, prin activarea straturilor de măsurători şi se vor asigura că suprafaţa declarată este conformă cu suprafaţa utilizată, după caz. Cererea unică de plată se listează la centrele APIA şi trebuie să conţină numai datele declarate de către fermieri şi schemele de plată/măsurile de sprijin/ajutor solicitate. În ceea ce priveşte procedura de depune a cererilor, aceasta se face și în acest an pe bază de programare. Astfel, fermierul trebuie să se prezinte la sediul CJAPIA, conform programării pentru a depune o singură cerere unică de plată, chiar dacă deţine suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe şi indiferent de schemele accesate (în domeniul vegetal, zootehnie ori agromediu). În situaţia în care la depunere beneficiarul prezintă toate documentele solicitate şi parcurge toate etapele preliminare despre care a fost informat, finalizarea şi închiderea cererii se va realiza în aceeaşi zi. Termenul de depunere a cererii unică de plată este 16 mai, dar legea permite depunerea acesteia şi după data menţionată, mai precis în termen de 25 de zile calendaristice, însă cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă în termen (până la 16 mai).

“Având în vedere că în această perioadă preluăm cereri unice de plată ;i, de asemenea, procedăm la vizarea carnetelor de rentă viageră, facem un apel către potențialii beneficiari să respecte data programării primite prin SMS, în scopul de a evita aglomerarea din ultimile zile de depunere şi eventualele decalaje în procesul de primire a cererilor unice de plată. De asemenea, informăm beneficiarii care nu au primit suma întreagă pentru trimestrul III al anului 2015 că a a fost apriobatăt Hotărârea Guvernului nr. 215/2016 care prevede că sumele reprezentând ajutorul de stat sub formă de rambursare pentru cantitățile de motorină consumate de beneficiari și nedecontate în anul de cerere, se decontează de la bugetul de stat, în anul următor anului de cerere, cu încadrare în prevederile bugetare aprobate” – precizează Florian Pavel, director executiv al CJAPIA Bihor. Menţionăm că, în situaţia în care, din diverse motive, solicitanţii nu pot respecta programarea, aceştia vor fi reprogramaţi pentru o dată ulterioară, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.