Potrivit datelor Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJAPIA) Bihor, în perioada 5 - 19 aprilie, au fost depuse 305 cereri pentru un număr de 54.788 capete ovine şi caprine.

Centrul Judeţean al Agenţiei  de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează potenţialii beneficiari că, până la 30 aprilie, pot depune cererea de plată aferentă anului 2013, în cadrul "Plăţilor naţionale directe complementare pentru sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine". De acestă prima pe cap de animal pot beneficia producătorii agricoli crescători de ovine, persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. În anul 2012 au fost depuse un număr de 1.308 cereri pentru PNDC zootehnic pentru 279.795 capete din care:  1.126 cereri pentru un număr de 268.313 capete de ovine şi 181 cereri pentru un număr de 11.482 capete de caprine. "În perioada 5 - 19 aprilie, au fost depuse 305 cereri pentru un număr de 54.788 capete, din care: 261 cereri pentru un număr de 51.844 capete de ovine şi 44 cereri pentru un număr de 2.944 capete de caprine. Controlul la faţa locului se va desfăşura în perioada 3 mai - 3 august 2013, pentru speciile ovine şi caprine, la adresa menţionată în cerere, timp în care solicitanţii primelor au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de animale pentru care au solicitat primă" - precizează ing. Florian Pavel, director executiv al instituţiei. Solicitanţii trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA la Centrul Judeţean APIA Bihor sau la centrele locale pe a cărui rază teritorială se află înregistrată exploataţia de ovine şi/sau caprine. Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, pentru femele ovine şi/sau femele caprine identificate conform legislaţiei în domeniu, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: efectivul din exploataţie să fie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei; efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită prima să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei; efectivul de femele ovine / femele caprine pentru care se solicită prima să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 3 august 2013; cererea să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite, viză care atestă efectivele de ovine/caprine pentru care se poate solicita primă.

Reamintim că  Asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite, care vizează cererile solicitanţilor primei pe cap de animal din Judeţul Bihor sunt: Asociaţia Crescătorilor de oi si capre Mioriţa Bihoreană, Asociaţia crescătorilor de animale Curaţele, Asociaţia Judeţeană a crescătorilor de animale domestice şi păsări Bihor, Asociaţia crescătorilor  de oi si capre Păstorul.