Dobânda de 5% pe an la titlurile de stat „Centenar” este cea mai mare din piața bonusurilor de economisire, dar imposibilitatea de a debloca banii din acest plasament timp de 5 ani temperează concurența făcută băncilor de către Ministerul Finanțelor.

 

Pentru titlurile de stat, care pot fi cumpărate cu 1 leu bucata în perioada 15 iunie - 5 iulie în cadrul emisiunii „Centenar” lansată de Ministerul Finanțelor, dobânda este de 5% pe an, dar banii rămân blocați în acest plasament timp de 5 ani, titlurile fiind netransmisibile, nevandabile și netranzacționabile.

În schimb, ofertele băncilor afișează dobânzi semnificativ mai mici, însă perioada de „blocare” a banilor astfel economisiți (la termen) este mult mai scurtă, lucru care compensează concurența Finanțelor.

Câteva exemple: ING Bank oferă 3% pe an, cu termenul la 1 an; un grup de bănci din care fac parte Patria Bank, OTP, Volksbank, Libra sau Credit Agricole oferă între 2,25% și 3% pe an, cu termene cuprinse între 1 și 2 ani; peste 3% pe an oferă Eximbank, Idea Bank și Piraeus, însă acestea cer plasamente de cel puțin 50.000 de lei per depozit.

Pentru românii care economisesc cumpărând titluri de stat există și acest avantaj al prețului mic (1 leu per unitate), cu un plafon maxim de 100.000 de lei de persoană, astfel că în raport cu băncile care au plafoane minime de constituire a depozitelor concurența este oarecum echilibrată.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat vineri prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur - ediția „Centenar”, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani, destinate exclusiv populației. „Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile”, se arată într-un comunicat transmis vineri de MFP.

Potrivit prospectului de emisiune, prsoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuție:

- în perioada 15 iunie - 6 iulie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal

- în perioada 15 iunie - 5 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul urban

- în perioada 15 iunie - 4 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul rural.

 

„Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 de lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română SA”, a mai precizat MFP.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

„În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori”, a mai arătat MFP.