Imgini greu de urmărit dintr-un focar de pesta micilor rumegătoare. Pe rețelele de socializare a apărut un video ce s-a viralizat rapid și în care se văd cadavrele a mii de ovine, ce sunt aruncate într-o groapă uriașă. Oierii români sunt sceptici şi bănuiec un complot prin care se urmăreşte scoaterea lor de pe piaţa exporturilor.

Procedura de îngropare a cadavrelor este similară cu cea din cazul stingerii focarelor de pestă porcină africană, boală virală care a decimat efectivele de suine și a falimentat o parte importantă din fermele românești. Acum urmează să fie lovit mortal un alt sector vital şi de tradiţie în România, oieritul.

Vidoclipul cu filmarea îngropării oilor ucise a fost postat iniţial pe Tik tok, iar apoi preluat pe Facebook, video-ul cu cadavrele de ovine s-a viralizat rapid, scrie agronteligenta.ro. Comentariile curg, de asemenea, crescătorii de oi fiind revoltați de modul în care animale sănătoase sunt sacrificate în exploatații unde analizele de laborator au confirmat prezența virusului care provoacă pesta micilor rumegătoare.

Cei mai mulți oieri sunt sceptici cu privire la prezența bolii și mai ales privind sursa îmbolnăvirilor. Cei mai mulți se tem ca sectorul să nu fie pus la pământ de PMR, pe modelul pestei de la porci, mai ales că România deține al doilea cel mai mare efectiv de ovine din Uniunea Europeană și concurează la export țări puternice, precum Spania sau Grecia.

„Aici nu este vorba de pesta, aici este vorba de mii de ani de oierit și transhumanță, vor să ne distrugă un simbol, ne vor în genunchi cu totul”, a comentat un crescător de ovine.

Alți fermieri dau vina pe autorități și se întreabă cum ajunge această pestă să fie confirmată la Tulcea și Constanța, apoi să se găsească focar la Timiș. Sunt și crescători care îi arată cu degetul pe samsarii de animale care ar împrăștia virusul, în timp ce alții contestă sacrificarea în masă a animalelor și cer anchete riguroase și salvarea exemplarelor sănătoase.

Nu lipsesc nici vocile care vorbesc despre o afacere uriașă cu despăgubiri ce vor fi încasate pentru animalele din focare și cred că în spatele acestei boli se fac jocuri politice și economice la cel mai înalt nivel.

De departe, cea mai mare teamă a crescătorilor de ovine din afara focarelor este ca aceste cazuri, încă izolate, să nu blocheze complet exportul de ovine vii din România. La acest moment, se mai discută încă achiziții, dar navele venite să preia animale nu încarcă și nici nu pleacă cu oi din România, fiind așteptate decizii din țările de destinație. Tensiunea este mare mai ales în contextul în care prețurile pentru ovine în viu erau la un nivel ridicat, de circa 20 de lei plus TVA, iar o posibilă prăbușire a cererii ar duce și prețurile în cap.

 

Ce spun autorităţile

În prezent în România sunt active 37 de focare de pesta micilor rumegătoare în județele Tulcea, Constanța și Timiș, fiind afectate peste 200.000 de animale, a transmis joi, 1 august, ANSVSA.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că serviciile veterinare din țară acționează pentru a limita răspândirea virusului, dar că responsabilitatea operatorilor economici joacă un rol crucial.

„Un risc major de introducere și răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României, ori din introducerea de animale fără documentele sanitar-veterinare necesare. Activitățile ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, pun în pericol eforturile de export și pot genera focare secundare de boală la mare distanță de focarul inițial”, arată ANSVSA într-un comunicat.

Inspectorii ANSVSA colaborează constant cu reprezentanții instituțiilor competente pentru a identifica și stopa aceste practici iresponsabile.

Potrivit comunicatului, ANSVSA acționează pentru menținerea exporturilor de ovine, renegociind condițiile cu țările terțe și efectuând teste suplimentare pentru loturile destinate exportului. Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanțiile necesare țărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale.

„Din data de 17 iulie, de la confirmarea primului focar de PMR, s-au derulat operațiuni de export cu ovine, totalizând 72.820 de capete, dintre care 38.000 în Arabia Saudită și 34.820 în Regatul Hașemit al Iordaniei. ANSVSA implementează o strategie de introducere a unor noi laboratoare din rețeaua serviciilor veterinare pentru a susține aceste activități fără a afecta fluxul de export”, transmite instituția.

 

Boala nu există = fake news

O avertizare importantă este aceea de a nu da crezare informațiilor false care afirmă că boala nu există. ANSVSA condamnă difuzarea de „fake news” care poate submina eforturile autorităților de a gestiona focarele de boală și de a promova exportul de animale.

În prezent, în România există 37 de focare active de PMR (8 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 17 gospodării ale populației), cu un total de 218.756 animale afectate:

- Județul Tulcea: 34 focare (7 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 15 exploatații non-profesionale) - 205.271 animale afectate.

- Județul Constanța: 2 focare în exploatații non-profesionale - 985 animale afectate.

- Județul Timiș: 1 focar într-o exploatație comercială - 12.500 animale afectate.

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în comerțul cu rumegătoare să respecte instrucțiunile transmise prin intermediul DSVSA județene, pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.