Potrivit Ordinului MFP nr. 65/2015, bilanţurile pe 2014 se depun în termen de 150 de zile de la data la care se încheie exerciţiul financiar.

Ordinul MFP nr. 65/2015 prevede că situaţiile financiare anuale diferă în funcţie de mărimea entităţilor. Pentru a determina mărimea acestor entităţi, se folosesc trei criterii: total active: 3.650.000 euro; cifra de afaceri netă: 7.300.000 euro; număr mediu salariaţi: 50. Societăţile care, la data bilanţului, depăşesc limitele a două dintre cele 3 criterii de mărime vor întocmi situaţii financiare anuale care cuprind: bilanţ (cod 10); cont de profit şi pierdere (cod 20); situaţia modificărilor capitalului propriu; situaţia fluxurilor de numerar; note explicative la situaţiile financiare anuale. Aceste documente vor fi însoţite de formularul "Date informative" (cod 30) şi Formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40). Pe de altă parte, actul normativ stabileşte că entităţile care, la data bilanţului, nu depăşesc limitele a două dintre criteriile de mărime menţionate anterior întocmesc situaţii financiare anuale prescurtate care cuprind: bilanţ prescurtat (cod 10); cont de profit şi pierdere (cod 20); note explicative la situaţiile financiare anuale prescurtate. Ele pot întocmi opţional situaţia modificărilor capitalului propriu şi/sau situaţia fluxurilor de numerar. De asemenea, documentele vor fi însoţite de formularul "Date informative" (cod 30) şi Formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40). Pentru raportarea unitară a informaţiilor, bilantul va purta simbolul "cod 10", iar contul de profit şi pierdere simbolul "cod 20". În cazul entităţilor nou-înfiinţate, acestea pot întocmi pentru primul exerciţiu financiar de raportare situaţii financiare anuale prescurtate sau situaţii financiare anuale cu cinci componente, se arată în prevederile legale. Indiferent de mărimea firmelor, toate situaţiile financiare anuale încheiate la 31 decembrie trebuie semnate de persoanele abilitate potrivit legii şi de către administratorul sau persoana care gestionează entitatea.

Totodată, situaţiile financiare anuale trebuie să fie însoţite, ca şi până acum, de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, şi de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile. Situaţiile financiare anuale vor fi însoţite şi de o declaraţie scrisă a administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective prin care îşi asumă raspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale şi confirma că: politicile contabile utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale sunt în conformitate cu reglementările contabile aplicabile; situaţiile financiare anuale oferă o imagine fidelă a poziţiei financiare, performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfăşurată; persoana juridică îşi desfăşoară activitatea în condiţii de continuitate. Important! Conform prevederilor din Ordinul MFP nr. 65/2015, încadrarea în criteriile de mărime se efectuează la sfârşitul exerciţiului financiar, pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar precedent şi a indicatorilor determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate la finele exerciţiului financiar curent, utilizându-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar.

Situaţiile financiare anuale la 31 decembrie se pot depune, în format hârtie şi în format electronic, la registratura unităţilor teritoriale ale MFP, la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă.