Cererile vor putea fi depuse de către crescătorii de animale din speciile bovine şi ovine/caprine până la data de 20 iunie.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bihor, informează că se va proroga termenul de punere în aplicare a OMADR nr. 573/2014 pentru aprobarea modului de implementare, a condiţiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate, a termenilor de referinţă şi a modelului de cerere pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic la speciile bovine şi ovine/caprine şi a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită şi producătorii de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate, în anul 2014, până la data de 20 iunie a.c. În cadrul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, denumite în continuare ANT, se acordă prime producătorilor agricoli crescători de animale, din speciile bovine şi ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, o singură dată pe an, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme: schemă decuplată de producţie în sectorul lapte; schemă decuplată de producţie în sectorul carne; schemă cuplată de producţie în sectorul ovine/caprine. În anul 2014, beneficiarii schemei de ajutor acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită şi producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate beneficiază de ajutor specific în funcţie de efectivul de animale deţinut/beneficiar/categorie din următoarele categorii: vaci de lapte; bivoliţe de lapte; taurine din rase de carne şi metişii acestora: tauri din rase de carne, vaci din rase de carne, vaci metise cu rase de carne, tineret mascul şi/sau femel din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne; femele ovine/caprine. Pentru a beneficia de ajutoarele menţionate mai sus, solicitanţii vor trebui să depună cererea unică de plată pentru fiecare beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute cu cod atribuit de la ANSVSA la Centrul Judeţean/Local al APIA Bihor pe a cărui rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale, însoţită de documente generale şi documente specifice fiecărei categorii de animale în funcţie de schema aplicată. Reamintim că, pentru a nu face mai multe drumuri inutile atragem atenţia potenţialilor beneficiari că, înainte de a veni la APIA, trebuie să treacă pe la medicul veterinar pentru eliberarea adeverinţei şi pentru a clarifica situaţia animalelor pentru care se poate solicita sprijin financiar. Adeverinţa se eliberează chiar dacă solicitantul de sprijin financiar nu mai deţine bovine in exploataţie. Toate adeverinţele vor fi salvate în în sistem de către medicul veterinar pentru a putea fi vizualizate în aplicaţia APIA.

„Facem un apel către medicii veterinari să vină în ajutorul fermierilor şi să îi ajute, în măsura posibilităţilor, la completarea Registrului individual al exploataţiei. De asemenea, potenţialii beneficiari trebuie să fie atenţi la perioada de retenţie a animalelor în exploataţie. Dacă doresc să vândă animale în perioada în care au obligaţia de a le menţine în exploataţie îî sfătuim să nu solicite prima pentru ele deoarece pentru fiecare animal găsit cu nereguli în urma controalelor este sancţionat dublu" - precizează ing. Florian Pavel, director executiv al instituţiei.