Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului stabileşte reducerea termenului pentru plata sumelor datorate de la cinci zile la trei zile.

Potrivit Comunicat de Ministerului  Fondurilor Europene (MFE), măsura vizează eficientizarea plăților către beneficiari, eliminarea blocajelor și a piedicilor artificiale în implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.

În plus, această Ordonanţă prevede şi extinderea mecanismului decontării directe a facturilor prin cereri de plată, dar și eliminarea unor bariere în implementarea proiectelor. Beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate în cadrul proiectelor. Totodată, prevederile legale au fost completate și adaptate și la specificul POS Transport astfel încât acest mecanism să devină funcțional și pentru beneficiarii programului care sunt în administrarea autorităților locale. În opinia oficialilor, o altă măsură importantă, solicitată de piață, este cea prin care operatorii regionali au fost incluși într-un mecanism de asigurare a unui flux de numerar necesar continuării investițiilor în cazul formulării unei sesizări de fraudă, până la momentul punerii în mișcare a acțiunii penale.

Legea prevede, printre altele, şi următoarele măsuri: reducerea termenului necesar efectuării plății către beneficiari de către Autoritatea de Management/ Autoritatea de Certificare şi Plată, de la cinci la trei zile lucrătoare, cu consecințe directe în creșterea ritmului de implementare a proiectelor;  beneficiarii POS DRU vor putea solicita la plată, în termen de 60 de zile, sume aferente cheltuielilor angajate în perioada de implementare a proiectului, dar pentru care documentele justificative (facturi, state de plată, centralizatoare de cheltuieli etc.) au fost primite sau întocmite înainte de 11 septembrie 2013 (data intrării în vigoare a OUG nr. 84/2013); simplificarea mecanismul de plată pentru a permite beneficiarilor care derulează operațiuni din conturile deschise la bănci comerciale să efectueze plăţile din contribuția proprie direct către prestatori/ furnizori din aceste conturi; majorarea plafonului maxim ce poate fi folosit din venituri din privatizare de la 3 miliarde de lei la 4 miliarde de lei, fapt care conduce la o creștere a capacității de a finanța proiectele pentru toate programele operaționale, măsură care asigură un flux de numerar optim la nivelul Autorităţilor de Management, care pot deconta rapid şi integral sumele datorate beneficiarilor, evitându-se astfel blocajele înregistrate în perioada anterioară, din cauza indisponibilității fondurilor de la bugetul de stat.