Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) pregăteşte un proiect care vizează disponibilizarea a 12.800 de angajaţi din sectorul feroviar până la sfârşitul lunii septembrie. Astfel, cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi la CFR Marfă (5.000 de angajaţi), urmată de CFR Călători, cu 3.900 de salariaţi, CFR SA, cu 2.900 de persoane, şi Electrificare CFR, cu 1.000 de concediaţi.

 

"Ceea ce se întâmplă acum dovedeşte faptul că guvernanţii vor cu orice chip să scape de transportul de stat pe calea ferată, vor să-l privatizeze, să-l cumpere prin firmele lor. După modelul de la CFR Marfă, care va fi scoasă la licitaţie în septembrie, la fel se va proceda şi cu CFR Călători. O să ajungem de râsul lumii, singura ţară din Europa şi din lume care nu mai are transport pe calea ferată", ne-a declarat Ioan Marfici, vicepreşedintele sindicatului L. 4 CFR Oradea.

Liderul regional Grigore Mare, de la sindicatul "Libertatea Căi Ferate" din cadrul Regionalei CFR Cluj, de care ţine şi Bihorul, spune că ceferiştii nu vor fi niciodată de acord cu reducerile. "O nouă concediere este o decizie total negândită, iresponsabilă, cu care nu suntem de acord. Sindicatele nici nu au fost consultate, am aflat din presă ce se urmăreşte. Reforma la Calea Ferată se face numai dând oameni afară, ceea ce nu este normal. Oamenii vor fi afectaţi şi cei care rămân vor trebui să facă şi ceea ce făceau colegii care pleacă. Sindicaliştii din sistem se întâlnesc, săptămâna viitoare, la Bucureşti pentru a analiza situaţia şi a uza de toate drepturile legale de protest", a spus Grigore Mare. Liderul orădean crede însă că nici măcar o grevă nu mai poate schimba nimic, soarta Companiei Naţionale fiind bătută în cuie: "o vor vinde bucată cu bucată".

"Dacă se merge în acest ritm, dacă se mai dau afară oameni, se anulează trenuri şi se desfiinţează staţii şi curse, traficul pe calea ferată se va distruge în România", a completat Grigore Mare.

În cadrul Regionalei CFR Cluj, mai lucrează aproximativ 5.000 de angajaţi, faţă de cei 20.000, câţi erau la începutul anilor 1990.

În perioada martie-aprilie, Ministerul Transporturilor a disponibilizat 10.361 de persoane. Cei mai mulţi concediaţi au fost de la CFR Marfă (6.700), următoarele două companii în funcţie de numărul concedierilor fiind CFR Călători (1.100) şi Întreţinere şi Reparaţii Vagoane "CFR IRV" (800).