Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) reaminteşte că, în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 8/2013, începând cu 1 februarie, se impun şi veniturile din activităţile agricole, silvicultură şi piscicultură.

Procedură privind impunerea

Printre veniturile care fac obiectul impunerii se numără şi cele realizate din practicarea apiculturii, respectiv mierea şi alte produse apicole: mierea de albine, polenul, păstura, lăptişorul de matcă, apilarnilul, ceara, propolisul, veninul de albine - definite în Legea  apiculturii nr. 89/1998. Impunerea veniturilor se face pe baza normelor de venit care sunt stabilite pe o familie de albine indiferent dacă activitatea se desfăşoară într-o formă autorizată Persoană Fizică Autorizată (PFA)/ Întreprindere Individuală (ÎI)/ Întreprindere Familială (ÎF) sau nu. Norma de venit stabilită prin Ordonanţă pentru perioada impozabilă din anul fiscal 2013 cuprinsă între 1 februarie - 31 decembrie este de 70 lei pentru persoanele care deţin între 50 şi 100 de familii de albine şi 98 lei pentru cele care deţin peste 100 familii de albine. Atenţie! Pentru persoanele care deţin până la 50 de familii de albine veniturile realizate sunt neimpozabile conform prevederilor art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal. Impozitul care trebuie plătit se calculează prin aplicarea cotei de 16% la norma de venit stabilită prin ordonanţă. Persoana care desfăşoară activitate apicolă individual sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligaţia de a depune anual, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs, o declaraţie la unitatea fiscală competentă.

Depunerea declaraţiei

Declaraţia se completează cu: datele de identificare ale contribuabilului (cod numeric personal sau cod fiscal pentru asocierile fără personalitate juridică; nume prenume sau denumire, adresa); forma de organizare (individual sau sub forma asocierilor fără personalitate juridică); date privind stabilirea venitului impozabil (număr total familii de albine din care: număr familii albine până la care venitul este neimpozabil şi numărul familii pentru care venitul este impozabil); date privind asociaţii şi cota de distribuire din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii, modul care se completează numai de asocieri; date de identificare ale contribuabilului sau ale reprezentantului asocierii.

De reţinut!

Declaraţia nu se depune pentru veniturile neimpozabile obţinute atât individual, cât şi la nivel de asociere pentru persoanele sau asocierile care au mai puţin de 50 de familii de albine. Pe baza declaraţiilor depuse, Fiscul stabileşte impozitul anual datorat şi emite decizia de impunere, la termenul şi în forma ce va fi stabilită prin ordin al preşedintelui ANAF. Plata impozitului anual stabilită conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, de 50% din impozit până la data de: 25 octombrie inclusiv, respectiv 15 decembrie inclusiv. Impozitul astfel calculat este impozit final.