Au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici - Parcul Bălcescu va fi modernizat
Consiliul Local Oradea a aprobat, joi, 26 septembrie, indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea Parcului Nicolae Bălcescu, situat în zona protejată a centrului istoric al municipiului.
Primarul Florin Birta a anunţat că pentru zona Parcului Bălcescu a fost realizat un studiu istoric, în baza căruia s-au stabilit măsurile necesare pentru revitalizarea acestui parc. „Înainte de realizarea indicatorilor necesari modernizării Parcului Nicolae Bălcescu, am efectuat un studiu istoric pentru acest parc, situat în zona istorică protejată a municipiului. S-au studiat toate aspectele zonei și au fost stabilite intervențiile necesare. Estimăm că lucrările vor începe în a doua jumătate a anului viitor și vor fi finalizate la sfârșitul anului 2026, când toate parcurile din municipiu vor fi modernizate”, a precizat primarul Florin Birta.
Principalele intervenții care vor fi realizate în cadrul modernizării Parcului Bălcescu sunt: reamenajarea aleilor pietonale cu piatră de tip porfir; crearea unor piațete pentru întâlniri și socializare; reabilitarea teatrului de vară, cu o suprafață de 112 mp; modernizarea locului de joacă, cu echipamente din materiale naturale; mascarea stației de pompare cu o structură pe care vor crește hortensii cățărătoare; înlocuirea mobilierului urban, inclusiv instalarea de bănci noi în zona teatrului de vară; implementarea unui sistem de irigație și amplasarea de cișmele; modernizarea sistemului de iluminat public, prin instalarea de stâlpi metalici cu corpuri de iluminat LED; plantarea a 116 arbori noi, inclusiv specii precum măr decorativ, liquidambar, mesteacăn, stejar și magnolie, și evaluarea stării de sănătate a arborilor existenți cu ajutorul tomografiei; realizarea suprafețelor gazonate cu rulouri și amenajarea rondourilor cu arbuști și flori perene; desființarea restaurantului și a toaletei nefuncționale, urmată de amenajarea unei cafenele cu terasă și instalarea unor toalete cu autospălare.
Parcul Bălcescu are o suprafață totală de 23.800 mp. Valoarea totală a investiției este estimată la 27.178.041,64 lei, inclusiv TVA, lucrările urmând să fie finalizate în termen de opt luni.
Primarul Florin Birta a amintit că alte cinci parcuri orădene sunt în procedură de licitaţie pentru lucrări de modernizare: Parcul I.C. Brătianu (6 oferte depuse, valoarea estimată este de 27,3 milioane lei fără TVA), Parcul 1 Decembrie (7 oferte depuse, valoarea estimată este de 50,1 milioane lei fără TVA), Parcul Libertății (3 oferte depuse, valoarea estimată este de 8,2 milioane lei fără TVA), Parcul 22 Decembrie (4 oferte, valoarea estimată – 10,2 milioane lei fără TVA) și Parcul din Șanțul Cetății (4 oferte, valoarea estimată – 21,2 milioane lei fără TVA). În prezent, ofertele depuse sunt în fază de evaluare.
„Estimăm că până la finalul anului vom semna contractele de execuție pentru toate aceste parcuri. În primăvara anului viitor, lucrările vor începe efectiv și sperăm să finalizăm o parte dintre ele până la sfârșitul anului 2025, iar restul în cursul anului 2026. Toate parcurile vor fi dotate cu sisteme de irigație pentru a menține suprafețele gazonate în stare optimă pe timpul verii”, a adăugat primarul.
La finalul lunii octombrie, lucrările de modernizare la Parcul Petofi vor fi încheiate, iar săptămâna viitoare se vor finaliza lucrările la parcul din zona străzii Rectorului din Episcopia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.