Bugetul Oradiei pentru anul 2021 - Un miliard de lei pentru investiţii
Bugetul local al municipiului Oradea pentru acest an este estimat la 2,1 miliarde lei, din care o sumă record - un miliard de lei - este alocată pentru investiţii. Proiectul de buget, postat pe site-ul Primăriei Oradea - www.oradea.ro - pentru consultare, va fi supus aprobării în şedinţa Consiliului Local din 31 martie.
„Anul acesta avem un buget de 2,1 miliarde de lei, din care un buget record de 1 miliard de lei este alocat investițiilor. Important este că nici în acest an nu vom opri ritmul investiţiilor. Chiar dacă suntem de multe ori criticaţi, trebuie să profităm în continuare de această oportunitate de a atrage fonduri europene şi de a schimba faţa oraşului nostru. Numai în cele două cicluri de finanțare 2007-2013, 2014-2020, în Oradea au fost investite fonduri europene în valoare de cca 650 milioane de euro”, a declarat primarul Florin Birta. El a menționat că din bugetul prezentat lipsesc sumele care urmează să fie distribuite de către Consiliul Județean pentru susținerea unor proiecte de dezvoltare, pentru că acestea se pot distribui doar după ce proiectul de buget al Consiliului Județean va fi aprobat. Primarul a precizat că a solicitat finanțare pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Arad - Oradea și Drumul de legătură Calea Aradului - str. Ogorului, în total 7,4 milioane de lei. Totodată, nu au fost cuprinse în buget sumele ce urmează a fi distribuite de către Agenția Județeană a Forței de Muncă (AJFP) pentru bursele școlare și subvențiile pentru transportul elevilor. Având în vedere modificarea legislației, bursele școlare trebuie să fie în cuantum de 100 lei/elev/lună, finanțarea nivelului minim urmând să se facă de la bugetul de stat pentru cele 4 categorii: social, studiu, mediu și performanță.
„Primăria Oradea consideră că trebuie făcută o diferențiere printr-o alocare suplimentară de la bugetul local, pentru că dacă bursa pentru social și pentru studiu poate fi echivalentă cu cei 100 de lei, din punctul nostru de vedere, bursa de merit și cea de performanță trebuie să fie mai ridicată. Așadar, vom suplimenta această sumă din bugetul local”, a declarat Birta. În ceea ce privește subvenția publică pentru transportul gratuit al elevilor, până acum, de la bugetul local era acoperită jumătate din sumă (4 milioane lei), după modificările aduse legislaţiei în acest an subvenţia va fi de 100%, acoperită din bugetul municipiului (8 milioane lei). Pe de altă parte, Florin Birta a anunţat că, în acest an, 90% din cheltuielile sociale cu salariile persoanelor cu handicap vor fi suportate de către Guvern și doar 10% de către municipalitate. Tot de la bugetul de stat, pentru municipiul Oradea va beneficia de o finanțare de 10 milioane lei pentru a finaliza exterioarele la Sala Polivalentă.
Bugetul pentru anul în curs - 2.110.888.460 lei - este cu 10% mai mare decât cel estimat pentru anul 2020 şi cu 52% faţă de execuţia bugetară de anul trecut. Suma este împărţită astfel: 1.090.730.910 (52%) lei pentru cheltuielile operaţionale (creştere cu 13% faţă de anul precedent) şi 1.020.157.550 lei (48%) pentru investiţii. Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a menţionat că bugetul de investiţii este susținut în principal din surse nerambursabile, credite bancare, bugetul local și subvenții de la bugetul de stat. Cea mai mare sumă - 713.117.220 lei este alocată pentru proiecte ale Direcţiei de management proiecte cu finanţare internaţională.
Primarul Florin Birta a declarat că au fost formulate 700 de propuneri de lucrări investiţii, însă doar 500 au primit finanţare. „Chiar şi aşa, nu toate lucrările şi-au primit întreaga sumă necesară. La licitaţie vom preciza în documentaţie că anul acesta se va aloca doar o parte din bani, astfel încât constructorul să ştie din timp”, a precizat primarul. El a prezentat şi o listă cu cele mai importante 25 de investiţii cuprinse în bugetul pentru anul 2021, valoarea lor totală fiind de 675,5 milioane lei. Printre aceste lucrări se numără: reamenajarea Centrului Civic - etapa I (65,9 milioane lei) şi etapa II (65 milioane lei); etapa a III-a a modernizării sistemului de termoficare (63,75 milioane lei); modernizarea parcului de tramvaie - etapa a II-a (61,98 milioane lei); înlocuirea vechiului cazan de la CET (38 milioane lei); finalizarea construcţiei noii linii de tramvai (37,1 milioane lei); izolarea termică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (29,3 milioane lei); dotarea şcolilor orădene cu table inteligente şi laptop-uri (26,4 milioane lei); încălzire cu apă geotermală în cartierul Nufărul (26 milioane lei); reabilitarea bulevardului Nufărul - Cantemir (23,9 milioane lei) etc.
Primarul a mai menţionat că în acest an se va investi masiv în cartierele orădene, avându-se în vedere modernizarea străzilor încă neasfaltate, în acest moment fiind cuprinse pentru modernizare 71 de străzi, aflate în diferite stadii.
Pe de altă parte, primarul a anunţat că în luna iunie expiră contractul de iluminat încheiat cu firma Luxten, iar municipalitatea a decis ca, din luna iulie, serviciul de iluminat public să fie realizat în regim propriu prin Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), avându-se în vedere apoi modernizarea sistemului public de iluminat prin fonduri europene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.