Reabilitarea Cabanei Vadu Crișului se apropie de final, lucrările ajungând la un stadiu fizic de 95%. Restaurarea clădirii s-a realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric.

 

Cabana Vadu Crișului se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin frumusețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât și prin activitățile pe care le pot face turiștii: drumeții, rafting și alpinism.

„Procesul de reabilitate a fost dificil, deoarece toate materialele necesare au trebuit să fie transportate pe calea ferată și ulterior trecute, cu ajutorul unor cabluri aeriene, peste Crișul Repede. Aflată lângă peștera și cascada de la Vadu Crișului, cabana va fi folosită ca un Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Proiectul de reabilitare a fost adaptat după realizarea unui studiu pentru a asigura aspectul istoric al construcției. Așadar, restaurarea s-a realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric.

Prima construcție a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891 în Cluj. La cererea Societății, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.

Restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma războiului. Clădirile și terenul au fost naționalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial sau total). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu recuperează proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei este cumpărată de Consiliul Județean Bihor.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme AD West Construct și Clasx Design. Valoarea totală a investiției este de 4.378.821,25 lei, fără TVA.

Investiția „Reconstruire Cabana Vadu Crișului pentru realizare Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului” face parte din proiectul european RO-HU 126 – „Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare – PRONATURE”, finanțat în cadrul Programului Interreg VA România – Ungaria 2014 – 2020.