Constructorii au demarat lucrările la Varianta de ocolire a orașului Aleșd. Utilajele excavează stratul de teren vegetal și, totodată, se balastează și se compactează umpluturile.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, valoarea contractului fiind de 74,8  milioane lei, fără TVA. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis de Consiliul Județean Bihor în data de 2 iunie. Conform prevederilor contractuale, Drum Asfalt și Trameco au avut la dispoziţie 3 luni pentru serviciile de proiectare, iar în 12 luni trebuie să finalizeze centura Aleşd.

Lungimea șoselei de centură va fi de 5,8 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. Centura intersectează și drumul județean DJ 764 Beiuș  – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă.

„Realizarea Centurii Aleșd va descongestiona traficul rutier atât pe direcția Cluj, cât și pe direcția Zalău. O parte din trafic va rămâne pe actualul drum, iar o parte va fi preluat de noua centură. De asemenea, va oferi acces la drumuri modernizate zonelor de la limitele orașului Aleșd și va crea coridoare noi de dezvoltare pentru economia locală. Conform contractului, din toamna anului viitor se va putea circula pe cele două brațe ale Centurii Aleșd. Mulțumesc constructorilor pentru mobilizare”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare dintre Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).