Lucrările la Centura Biharia au început la sfârșitul lunii octombrie. În prezent, constructorii decopertează stratul vegetal și pregătesc așternerea stratului de balast. În paralel, se definitivează soluțiile tehnice pentru relocarea utilităților.

„În următoarea perioadă se va trece la așternerea și compactarea stratului de balast. Ne propunem ca până la sfârșitul anului viitor lucrările la centura Biharia să fie terminate. Lucrările sunt finanțate 50% din fonduri europene și 50% din bugetul Consiliului Județean Bihor. Finalizarea acestei centuri va asigura fluența circulației la ieșirea spre Marghita și Satu Mare, va scădea numărul de accidente pe DN19 și va reduce poluarea în localitatea Biharia”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Centura Biharia este compusă din două tronsoane, care vor avea o lungime totală de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisă, drumul care ocolește localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, este drumul ce va lega localitatea Paleu de noua centură.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group. Valoarea contractului este de 55.767.745,17 lei, fără TVA. Durata de execuție a proiectului de investiție „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea - Lot 3” este de 18 luni.

Noul drum face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, finanțat cu fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021 - 2027.

Reamintim că din luna februarie a acestui an se lucrează la celelalte centuri din Zona Metropolitană a Municipiului Oradea: Centura Oșorhei (5,8 km), Centurile Sântandrei (5 km), Sânmartin (8 km) și Nojorid (8,4 km).

În prezent, Consiliul Județean Bihor derulează lucrări la 8 drumuri noi în județul Bihor, cu o lungime totală de 68 de km: Centura Aleșd - 5,8 km; Centura Beiuș - 9,3 km; Centura Sântandrei - 5 km; Centura Nojorid - 8,4 km; Centura Sânmartin - 8 km; Centura Oșorhei - 5,8 km; Centura Biharia - 8,7 km; Inelul Metropolitan Oradea - 17 km.