Complex sportiv şi de agrement în jurul viitorului stadion
Municipalitatea orădeană lucrează la un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui complex sportiv în perimetrul delimitat între str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică. Proiectul prevede mutarea Grădinii Zoologice şi preluarea bazei LPS, precum şi dezafectarea unor terenuri private de minifotbal.
În cadrul complexului va fi construit un stadion nou, cu o capacitate de „aproximativ 15.000 de locuri, nu mai mult de 18.000”, un stadion de atletism cu opt piste de alergare, un bazin didactic de înot, două săli de sport noi. De asemenea, vor fi spaţii de alimentaţie publică, un hotel cu SPA, terenuri de handbal, baschet, tenis şi fotbal.
„Se va construi un stadion cu o capacitate de aproximativ 15.000 de locuri, dotat cu tot ceea ce este necesar organizării de competiții naționale și internaționale, cu excepţia celor care cer minimun 50.000 de locuri, cum ar fi semifinale și finale de cupe europene, de Campionat European sau Campionat Mondial. Stadionul va fi dotat cu tribune, cu parcări, cu un complex SPA”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan, care a menţionat că în prezent se lucrează la studiul de fezabilitate pentru realizarea complexului. Acesta este realizat de firma de proiectare Dico şi Ţigănaş din Cluj-Napoca, care a lucrat şi pentru Cluj Arena şi Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, în colaborare cu o echipă din Germania. Mălan a precizat că, deocamdată, nu a fost stabilit numărul exact de locuri în tribune, însă a exclus că vor fi mai puţin de 15.000 sau mai mult de 18.000. Viceprimarul a respins propunerile venite din partea cetăţenilor care cereau un stadion de cel puţin 20.000 de locuri, susţinând că ar fi prea mare în condiţiile în care Oradea nu are echipă de fotbal, iar România nu are o strategie de dezvoltare a fotbalului. În plus, costurile de întreţinere ar fi prea mari.
Proiectul de construire a complexului sportiv prevede reabilitarea Bazei Tineretului, prin construirea unui stadion pentru atletism dotat cu opt piste de alergare, pentru organizarea de competiţii naționale și internaționale. Acest stadion va avea și tribune, și piste aferente de încălzire. Totodată, acest proiect presupune construirea unui bazin de înot didactic și a două săli de sport noi, realizarea de spații de alimentație publică, amenajarea unui restaurant, terenuri de handbal, baschet, tenis, minifotbal, terenuri de antrenament. Mircea Mălan a afirmat că în proiect este prevăzută „multă vegetaţie”. „Practic, complexul e gândit să funcţioneze într-un parc”, a afirmat Mălan.
Astfel, se doreşte mutarea Grădinii Zoologice de pe actualul amplasament „într-un loc potrivit, astfel încât să devină un punct de atracţie”. Mircea Mălan a precizat că se au în vedere mai multe variante pentru mutarea Zoo, printre care şi pădurea din Băile Felix. În proiect va fi cuprins şi „pâlcul de stejari seculari” de lângă Partenie Cosma. De asemenea, vor fi realizate două accese peste pârâul Peța, care să facă legătura între complexul sportiv și viitoarea sală polivalentă.
Acest proiect se adresează şi Liceului cu Program Sportiv, Colegiului Partenie Cosma și Universității Oradea, ai căror elevi și studenți „vor avea posibilitatea de a-și desfășura orele de sport și de studiu în această bază sportivă modernă” în prima parte a zilei. După-amiaza, însă, complexul sportiv ar urma să fie la dispoziţia orădenilor.
Administrația locală dorește realizarea acestui proiect prin Compania Națională de Investiții, iar realizarea lui ar putea dura 3 ani. Valoarea estimată este de 40-50 milioane euro.
„Acest proiect se realizează pe terenuri care aparțin Consiliului Județean Bihor și Ministerului Educației. Mulţumim Consiliului Județean, în special grupului UDMR, care se declară susţinător al acestui proiect”, a afirmat viceprimarul Mircea Mălan.
În şedinţa de ieri a Consiliului Local Oradea a fost aprobat proiectul de hotărâre prin care se solicită trecerea din domeniul public al județului Bihor în domeniul public al Municipiului Oradea a cotei părți de 58.716 mp din terenul cu nr. cadastral 194964, situat în Oradea, în zona str. Armatei Române nr. 1A.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.