Coridorul Nufărul-Cantemir - Lucrările sunt realizate în proporție de 50%
Investiţie de peste 10 milioane de euro a Primăriei Oradea, finanţată din bani europeni, modernizarea coridorului Nufărul-Cantemir este realizată în proporție de 50%.
Lucrările au început în luna ianuarie a acestui an, de la strada Arieșului, au avansat până la strada Ciheiului şi vor continua până în capătul străzii Nufărului. „Pe partea carosabilă a fost turnat stratul de binder, urmând ca în primăvară să fie turnat stratul de uzură, astfel că odată cu turnarea lui se va rezolva și problema scurgerii apelor de lângă borduri către gurile de scurgere”, precizează municipalitatea.
Pe tronsonul cuprins între strada Arieșului și Ciheiului au fost amenajate trotuarele pe ambele părți ale carosabilului, a fost realizată pista de biciclete pe partea dreaptă și au fost montați stâlpii de iluminat. Până la sfârșitul săptămânii viitoare se vor finaliza și lucrările la sistemul de semaforizare din zona Lotus.
În ce privește tronsonul cuprins între strada Ciheiului și Nufărului, „se lucrează la zidul de sprijin de lângă șinele de tramvai și partea de iluminat. Totodată, se lucrează la consolidarea podurilor de peste Peța. În funcție de condițiile meteo, în perioada următoare se va trece și la montarea bordurilor de granit pe ambele părți ale carosabilului”.
Contractul de execuție lucrări pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir a fost semnat la finalul lunii noiembrie 2020, finanţarea acestui proiect realizându-se prin fonduri europene, Primăria Oradea având o contribuţie de 3%. Perioada de execuție este de 20 de luni.
Proiectul intitulat „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 și prevede reamenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistelor de biciclete, realizarea de amenajări peisagistice, mobilier urban, spații verzi, intervenții la calea de tramvai și lucrări de apă-canal aferente străzilor Nufărului și Dimitrie Cantemir.
Executantul lucrărilor este asocierea formată din Drumuri Bihor - lider de asociere, Trameco - asociat 1 și Drum Asfalt - asociat 2, iar valoarea contractului este de 50.634.357,12 lei fără TVA.
În cadrul proiectului sunt montați stâlpi inteligenți, astfel tramvaiul va avea acces liber, neîngreunat de circulație și își va putea crește viteza cu până la 30 km/h. Vor fi modernizaţi peste doi kilometri și jumătate de drum şi peste 6 kilometri de trotuar. În plus, vor fi amenajați peste 2 kilometri de piste pentru biciclişti şi 48.000 de metri pătraţi de spaţiu verde.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.