Lucrările la viitoarea creșă cu o capacitate de 110 locuri din cartierul Nufărul au fost deschise vineri, 30 septembrie, de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în prezenţa primarului Florin Birta. Investiţia, în valoare de 13,7 milioane lei, este finanţată de Compania Națională de Investiții, din subordinea Ministerului Dezvoltării. 

 

Primarul Florin Birta și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, au vizitat vineri, 30 septembrie, şantierul viitoarei creşe de pe strada Irimescu şi au îngropat capsula timpului care conține o copie după prima pagină din contract, o copie a ordinului de începere a lucrărilor, jucării și alte obiecte.

Investiția este finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI) și va avea o capacitate de 110 locuri. În perioada următoare se va semna ordinul de începere a lucrărilor pentru o a doua creșă, care se va construi în Cartierul Rogerius și va avea o capacitate de 40 de locuri.

„Îi mulțumesc domnului ministru Cseke pentru aceste proiecte. În Oradea, anul acesta am avut peste 1.000 de cereri pentru locuri în creșă și am putut asigura 800. Cu cele două creșe care se vor construi vom avea 150 de locuri în plus. Având în vedere că și în zona metropolitană se vor construi alte creșe, probabil că numărul va fi suficient pentru copiii din Oradea și pentru cei din zona metropolitană. Este un proiect important pentru familiile care au copii mici și doresc să se întoarcă la muncă. Finanțarea este benefică pentru noi, având în vedere că, tot la inițiativa ministrului Cseke, s-a trecut și finanțarea creșelor de către bugetul de stat. Municipalitatea nu are cheltuieli foarte mari cu aceste creșe, de aceea încercăm să asigurăm locuri cât mai multe”, a precizat primarul Florin Birta. 

Imobilul destinat învățământului preșcolar va fi construit la standarde europene, va utiliza energie verde, respectiv va fi dotat atât cu panouri solare, cât și cu panouri fotovoltaice.

„În Oradea avem două proiecte cu finanțare, fiind aprobate 150 de locuri. Pentru creșa de pe Irimescu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru cealaltă se va da în perioada următoare. Proiectul creșei de pe strada Irimescu este un proiect care include toată tehnica verde disponibilă astăzi pe piața de construcții, cu panouri solare, fotovoltaice, pompe de căldură și sisteme eficiente energetic, a precizat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Imobilul este construit pe un teren viran în suprafață de 7.162 mp. Regimul de înălțime al viitoarei creșe este parter și va cuprinde 11 săli de grupă, cu o capacitate totală de 110 copii, dormitoare, grupuri sanitare pentru copii, cabinet medical, izolator, sală de mese, birouri administrative, vestiare și grupuri sanitare pentru angajații care vor deservi creșa.

Proiectul include mobilierul specific, componente de birotică (calculatoare, imprimante), echipamente de gătit și de servire a mesei, mașini de spălat rufe și vase. Accesul în creșă se va face separat pentru copii și personal.

Totodată, terenul din jurul construcției va fi amenajat cu spații verzi și locuri de joacă.

Lucrările sunt executate de către firma Da Vinci Construct & Proiect Oradea, în baza unui contract semnat cu CNI în valoare de 13.732.924,64 lei fără TVA, contractul fiind finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).