Lucrările la drumul de legătură între Calea Bihorului și giraţia de la ieşirea din Oradea spre Biharia au fost finalizate, urmând ca duminică, 21 iunie, să se deschidă traficul auto. Porţiunea de drum de aproape 3 km va facilita traficul uşor dinspre Cluj spre Autostrada Transilvania şi DN19 (Oradea - Satu Mare), fără a mai intra în municipiu.

Drumul de legătură pornește din capătul străzii Calea Bihorului de la baza serpentinelor, urcă spre Paleu și continuă pe o lungime de cca 3 km până ajunge în sensul giratoriu de la Magazinul Remark din zona Episcopia.

Valoarea totală a proiectului este de 28 milioane lei (fără TVA), iar lucrările, finanțate din bugetul local, au fost executate de asocierea formată din Drumuri Orășenești, MBS Group și Abed Nego Com. Contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat în luna mai 2018, două luni mai târziu începând efectiv lucrările. Termenul iniţial de finalizare a lucrărilor a fost de 13 luni, însă a fost prelungit pentru a compensa perioadele în care nu s-a putut lucra din cauza condiţiilor atmosferice, susţine viceprimarul Florin Birta. Pe ambele părți ale drumului au fost amenajate trotuare, iar pe o parte, o pistă de biciclete cu două sensuri. Totodată, pe întreaga sa lungime, drumul este iluminat.

Pe traseul drumului a fost construit un viaduct de aproape 250 m, situat în apropierea giraţiei de pe DN 19. Punctul maxim de înălțime a viaductului este la 20 m față de nivelul solului, iar pentru realizarea lui au fost necesari 92 de piloți forați la o adâncime de 20 m.

În prezent, se mai lucrează la marcaje, se nivelează zonele cu pământ, se montează parapeți pietonali și se fac ultimele retuşuri la lucrările de asfaltare a trotuarelor și a pistei de biciclete.

„Duminică, 21 iunie, în jurul orei 16.00, acest drum va fi deschis circulației publice. Doresc să mulțumesc pe această cale firmei Drumuri Orășenești pentru seriozitate și pentru calitatea conferită acestui drum. Menționez că am avut o întâlnire cu reprezentanții firmei Remark, care au venit cu o propunere, astfel că duminică, la ora 16.00, în sensul giratoriu, primii 100 de conducători auto care vor trece drumul expres vor primi din partea firmei un voucher de cumpărături de 50 de lei. Practic este un semn de mulțumire a firmei pentru faptul că acest proiect al drumului de legătură între str. Suișului și Calea Bihorului a fost finalizat. Este evident că, după ce această stradă va începe să fie circulată, ea va aduce un plus în dezvoltarea zonei Episcopia”, a precizat viceprimarul Florin Birta. Viceprimarul a ţinut să precizeze că pe acest drum nu va fi permis traficul greu. „Acest drum va fi, practic, o centură a municipiului Oradea pentru trafic ușor, mai ales că de curând am terminat de reabilitat și Calea Bihorului și tot anul acesta am finalizat și legătura între Fughiu și Oradea. Așadar, dacă venim dinspre Cluj, putem folosi ca variantă ocolitoare a municipiului Oradea acest drum, care în scurt timp va ieși foarte aproape de Autostrada Transilvania, care ne va lega de Europa”, a declarat Birta.

Viceprimarul Florin Birta a mai adăugat că municipalitatea intenţionează să întocmească un studiu de fezabilitate, pentru ca de la Calea Bihorului să existe un traseu ciclistic care să urce pe serpentine până la Paleu, la Săldăbagiu de Munte și să coboare înapoi în Oradea.