În Zona Metropolitană Oradea - Patru pasaje rutiere noi
Consiliul Judeţean Bihor intenţionează să realizeze, în parteneriat cu Primăria Oradea și Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), patru pasaje rutiere noi în Zona metropolitană Oradea.
„Aceste pasaje sunt propuse în zona cu cel mai mare trafic din județul Bihor, unde avem accidente înregistrate în ultimii ani și unde ambuteiajele sunt constante. Alături de centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea și de inelul rutier metropolitan, aceste pasaje vor întregi proiectele de infrastructură din zonă, având în vedere că aproximativ 25-30 de mii de mașini circulă zilnic în aceste direcții”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Primele două pasaje se vor construi la ieșirea din Oradea înspre Arad. Primul este subteran și va trece pe sub sensul giratoriu existent de pe Centura Oradea. Următorul pasaj este suprateran și va trece peste sensul giratoriu existent de la intersecția cu intrările la centrele comerciale.
„Cele două pasaje vor funcționa într-un tandem, ca un coridor de ieșire din Oradea. Ambele vor avea câte o bandă pe sens, cea de-a doua bandă pe sens actuală va rămâne la sol, permițând virajele stânga-dreapta și accesul în zona comercială limitrofă. Nu vor mai exista ambuteiaje la ieșirea înspre Arad. Pasajele rutiere sunt dublate, fiecare, de un pasaj pietonal”, a explicat Ilie Bolojan.
Un alt pasaj suprateran va fi situat deasupra sensului giratoriu actual, la ieșirea din Oradea spre Oșorhei, în zona Cartierului Tineretului. Cei care vor dori să evite Oșorhei, vor avea alternativa de a circula pe centura localității, al cărei traseu pornește din același punct.
Cel de-al patrulea pasaj va fi construit la ieșirea din Oradea înspre Biharia, într-un nod rutier important, la intersecția cu drumul expres din zona comercială. Tot aici va fi prima coborâre de pe drumul de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania.
Cele patru pasaje vor avea câte o lungime de aproximativ 600 de metri și o valoare estimată de 10 milioane euro fiecare, aceste detalii urmând a fi stabilite prin studiile de fezabilitate. Documentația ar urma să fie aprobată de către CJ Bihor și Consiliul Local Oradea până la finalul acestei luni.
„Imediat ce vom aproba studiul de fezabilitate și vom trece prin comisia tehnico-economică a CNAIR, vom demara procedura de licitație pentru proiectare și execuție. Ne propunem ca în luna noiembrie să organizăm această procedură atât pentru aceste 4 pasaje, cât și pentru celelalte două deja anunțate: pasajul subteran din zona Meșteșugarilor - Oneștilor și pasajul suprateran de la Oșorhei, de la ieșirea din zona Fughiu”, a adăugat președintele CJ Bihor.
Finanțarea pentru aceste proiecte ar urma să fie asigurată prin fonduri europene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.