A fost ridicată turla instalației de foraj a sondei de extracție a apei geotermale din zăcământ, echipament ce va săpa la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri. Înălțimea turlei este de 46 de metri. Lucrările de forare vor începe săptămâna viitoare şi vor dura aproximativ două luni, urmate de alte trei luni în care vor fi efectuate teste și probe de producție ale forajului.

Lucrările de foraj sunt executate în cadrul proiectului „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea” și au loc pe strada Meiului.  Acestea sunt executate de către firma Daflog (companie specializată pe execuția forajelor de adâncime), subcontractant al asocierii formată din Elsaco Electronic – Energomontaj. Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum și realizarea de noi capacități de producție a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, cu energie regenerabilă geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Prin acest proiect cartierul Nufărul I va trece la un sistem de încălzire și preparare a apei calde ce se bazează pe energia din apa geotermală extrasă din zăcământul aflat în subteranul orașului.

Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.500 locuitori ai cartierului Nufărul I, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier. În prezent există 7 puncte termice (PT839, PT840, PT844, PT845, PT863, PT878, PT883) care produc agentul de încălzire din rețeaua de transport primară a SACET Oradea și care vor fi dezafectate după finalizarea lucrărilor din proiect. Investiția este împărțită în 4 obiecte: realizarea unei rețele de transport pentru agent termic și apa geotermală; construirea unei Stații Termice Geotermale; realizarea unui  foraj nou de producție în zona străzii Meiului; montarea a 277 de minipuncte termice la consumatori (în scările blocurilor). Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Valoarea contractului de lucrări pentru realizarea investiției este de 89.930.000 lei fără TVA.