Parcarea supraetajată de pe strada Iosif Vulcan este finalizată, ea urmând să poată fi folosită începând de joi, 12 octombrie, de Ziua Orașului Oradea. Ea va putea fi utilizată gratuit până la 1 ianuarie 2024.

Parcarea de pe str. Iosif Vulcan, a cincea parcare supraetajată realizată de către municipalitatea orădeană în ultimii ani, este o construcție pe patru niveluri (D+P+2E), fiind prevăzută cu 121 de locuri. Din cele 121 de locuri de parcare, 8 sunt destinate utilizării de către persoane cu dizabilități și 8 locuri sunt pentru mașinile cu încărcare electrică, precum şi locuri pentru motociclete. De asemenea, mai sunt prevăzute și rastele pentru biciclete.

Suprafața terenului pe care este construită parcarea este de 4.592,06 mp, iar suprafața construită (amprenta) este de 1184,15 mp. Etajele parțiale sunt legate între ele prin case de scară și lifturi bordate cu diafragme din beton armat. Lucrările au fost începute anul trecut și au fost executate de către asocierea formată din Drum Asfalt (lider de asociere), Trameco (asociat) și Poliart (asociat). Valoarea contractului este de 10.243.456,33 lei fără TVA, iar proiectul a fost implementat de către Primăria Oradea, prin Direcția Patrimoniu Imobiliar (DPI). Termenul de finalizare a lucrărilor, stabilit prin contract pentru 15 noiembrie a.c., a fost devansat cu o lună, astfel că inaugurarea oficială va avea loc joi, 12 octombrie, de Ziua Oradiei.

„Cu această parcare finalizată, ajungem la aproape 2.000 de locuri de parcare în zona centrală a municipiului Oradea, iar la final de an, când estimăm că va fi gata şi parcarea din jurul Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic, vom depăşi 2.000 de locuri de parcare în parcări subterane sau supraterane, în centru. Din 2020, în fiecare an am finalizat şi am dat în folosinţă câte o parcare în Oradea: Parcarea Independenţei, în 2020, apoi parcările din Bariţiu şi Braşovului, iar anul acesta, Iosif Vulcan şi de la Catedrală. Anul viitor, sperăm să dăm în folosinţă parcarea de la Spitalul Judeţean. Mai urmează o parcare mare în cartierul Nufărul din zona Liceului Ghibu”, a declarat primarul Florin Birta.

El a precizat că, până la 1 ianuarie 2024, accesul în parcare va fi gratuit.

„Invităm cetățenii, pe toți cei care au locul de muncă în centru sau au treabă în zona centrală să folosească cu încredere această parcare, eliberând astfel partea carosabilă. Începând de joi dimineața, parcarea va fi deschisă publicului, toate nivelele parcării fiind în stare perfectă de funcționare, iar așa cum orădenii s-au obișnuit deja în cazul celorlalte parcări construite de municipalitate, și această parcare va fi la dispoziția cetățenilor în mod gratuit în primele luni de la deschidere”, a declarat primarul Florin Birta.