De la sfârșitul lunii viitoare, o parte din comercianții din Piața Cetate se vor putea muta în hala mare a pieții. Lucrările aici au fost finalizate în cadrul primei etape a unui proiect cu bani europeni. Etapa a doua îi vor forța pe cei care nu au loc în noua hală să-și continue afacerea într-un cort care urmează să fie amenajat în parcarea de lângă piață.

 

Lucrările la viitorul centru de afaceri cu produse agricole de la Piața Cetate, la primul corp de clădire, au fost finalizate, acestea fiind începute în luna mai a anului trecut.

Detalii despre proiect au fost prezentate de primarul Florin Birta, alături de Marius Moș, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), și Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public, într-o conferință de presă care a avut loc joi, 12 septembrie, la intrarea în noua hală.

Potrivit primarului Florin Birta, proiectul a fost implementat de Primăria Municipiului Oradea, prin DMPFI, și finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria.

„Cred că este o investiție utilă pentru orădeni și pentru cei care își vor desfășura activitatea în piață, mai ales că au fost afectați de lucrările de la Piața Cetate și din zona pasajelor din fața pieței. Partenerii de proiect au fost Municipiul Oradea, Asociația Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor, Municipiul Hajdúböszörmény și Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Bihor. Fără această asociere, nu am fi putut accesa fondurile europene necesare, și le mulțumesc pe această cale partenerilor care au contribuit la realizarea acestei investiții”, a declarat primarul Florin Birta.

Investiția se derulează în două etape. Etapa 1 a inclus reconstrucția halei C1, distrusă în incendiul din 2020, pe o suprafață construita de 1.785 mp, fiind dotată cu 76 de module de 10,08 mp fiecare. De asemenea, au fost amenajate 50 de locuri de parcare stradale, o stație de pompare cu rezervor de apă și o rampă de acces la parcarea subterană, care va fi realizată în etapa a doua. S-a facilitat și accesul dinspre Bulevardul Nufărul spre Cantemir.

În etapa a doua, se va construi o parcare subterană cu 162 de locuri, un sector de legume-fructe cu 504 mese, un sector de alimentație publică, un sector de produse alimentare cu 34 de spații comerciale și unul de produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 mp fiecare. Tot în această etapă se vor amenaja două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol, birouri administrative, alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.

„Acest proiect a fost o provocare încă de la început, dar am avut norocul unei echipe performante, iar acum sperăm ca atât comercianții, cât și cumpărătorii să se bucure de această investiție”, a declarat Marius Moș.

Lucrările la Centrul de Antreprenoriat Piața Cetate sunt realizate de consorțiul format din Madlev Cons – lider de asociere, EUD Drumconstruct, Campeador și Constructorul Sălard. Valoarea totală a contractului de lucrări este de aproape 85 de milioane de lei, din care etapa 1 are o valoare de puțin peste 29 de milioane de lei.

Durata de execuție a lucrărilor pentru etapa 1 a fost de 14 luni, urmând ca și etapa a doua să fie finalizată în alte 12 luni.

Noua hală va deveni funcțională în luna octombrie, după ce Administrația Domeniului Public va reloca comercianții în noul spațiu. De asemenea, un cort de 1.200 mp va fi instalat în parcarea de lângă piață pentru relocarea temporară a comercianților care vând legume și fructe în prezent.