Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, și reprezentantul firmei de construcții Dumexim au semnat joi, 22 februarie, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de lărgire la patru benzi a DN 79, de la ieșirea din Oradea (în dreptul Aeroportului) până la intersecția cu drumul către Livada de Bihor.

La parafarea documentului a participat și Filip Cheșeli, șeful Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Bihor.

„În perioada următoare se va întocmi proiectul tehnic, în corelare cu investițiile care se fac în zonă, la Aeroportul Oradea și drumul de legătură Oradea - Nojorid. Prin lărgirea la patru benzi a drumurilor naționale urmărim să asigurăm condiții mai bune de trafic în cele mai aglomerate zone din județul nostru”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Proiectul prevede lărgirea drumului la 4 benzi pe o distanță de 1,6 km, între pozițiile km 108+730 - km 110+330. Practic, tronsonul este cuprins între Aeroportul Internațional Oradea, unde va fi amenajat un sens giratoriu, și intersecția cu drumul către Livada de Bihor unde, de asemenea, va fi amenajat un sens giratoriu (aici se vor intersecta trei drumuri: DN 79, DC 77 spre Livada de Bihor și noua centură dintre Oradea și Nojorid).

Valoarea contractului este de puțin peste 23.46 de milioane de lei. Durata de execuție este de 9 luni, din care 3 luni sunt prevăzute pentru proiectare și 6 luni pentru lucrările propriu-zise.

Urmează desemnarea constructorului pentru proiectul de lărgire la patru benzi înspre Biharia, pe DN 19, în direcția Satu Mare. Tronsonul are o lungime de 3,7 km, între pozițiile km 5+985 - km 9+731.

Cele două proiecte sunt realizate în baza parteneriatului dintre Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), iar finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Transport 2021 - 2027.

Lărgirile la patru benzi înspre Arad și Satu Mare vor îmbunătăți circulația rutieră și vor reduce numărul accidentelor. Aceste proiecte completează investițiile în infrastructură derulate de Consiliul Județean Bihor în zona metropolitană a Municipiului Oradea.