Lucrările schimbă accesul principal în Spitalul Județean - Internări la container
Timp de cel puțin un an orădenii care se vor interna la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea vor fi nevoiți să treacă prin containere. Intrarea principală va fi închisă din cauza lucrărilor la parcarea etajată și la noul ambulatoriu, așa că sala de așteptare și recepția vor fi reamenajate în containere în spatele Unității de Primire a Urgențelor.
Schimbarea la față a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea continuă. După ridicarea heliportului, construirea laboratorului robotizat, achiziția de aparatură performantă, eficientizarea energetică și amenajare interioară, în următorii doi ani se va construi o parcare supratetajată cu 516 locuri și un nou abulatoriu.
Pentru parcare ordinul de începere a lucrărilor se va da astăzi, 15 septembrie. Au avut loc lucrările de prospecțiune și împrejmuire, urmând să înceapă lucrările de forare a piloților de sprijin. În total, parcarea și ambulatoriul presupun forarea a 450 de piloți. Termenul de execuție la ambele lucrări este de 18 luni. Valoarea lucrărilor este apropiată, puțin peste 44 de milioane de lei pentru ambulatoriu și 48 de milioane de lei pentru parcare.
„Din cauza lucrărilor la noul ambulatoriu și la parcare, accesul în spital nu se va mai putea face pe intrarea principală. De luni, 18 septembrie, sau din 25 septembrie, depinde de cum evoluează lucrurile, pacienții vor ocoli parcarea Unității de Primire a Urgențelor (UPU) până în spatele clădirii, unde vor fi amenajate 3 containere. Unul pentru sala de așteptare, altul pentru registratură – birou de internări și al treilea - pentru vestiare femei și bărbați. În clădirea de lângă acele containere este amenajat un grup sanitar pentru femei și bărbați. Containerele vor fi încălzite iarna și vor avea aer condiționat vara. Vom insista pe programarea internărilor pe ore, pentru a nu aglomera containerele. Fiecare secție va avea anumite ore dedicate, iar programarea se va face cu o zi înainte de internare. Pentru urgențe, circuitul rămâne același”, a spus managerul Spitalului Județean Gheorghe Carp, care a mai adăugat că își cere scuze pentru disconfortul creat, dar „este singura soluție pentru ca pacienții, aparținătorii și personalul medical să beneficieze de condiții normale pentru secolul XXI”.
Containerele vor fi ca cele folosite în timpul pandemiei de Covid-19, de 6x2,5 metri.
O soluție civilizată
În noua clădire care se va construi, după ce se va finaliza structura de rezistență, parterul va fi finisat cu prioritate, în așa fel încât să se poată relua fluxul normal pentru intrarea în spital.
„Se va schimba mult. Toată parcarea de acum, de la intrarea în unitatea medicală, va deveni holul spitalului, cu acces către ambulatoriu, cu cabine unde pacientul va ocupa loc până i se va întocmi foaia de observație, nu ca acum, când se stă la coadă. Va funcționa mult mai bine pentru că în holul, care acum va fi mult mai mare, cei care așteaptă vor putea lua loc, va fi și un afișaj electronic care îl va atenționa pe cel care se internează să se prezinte la cabinetul 1, 2 sau 3 de internări. Va fi o soluție civilizată. Și noi suntem foarte nemulțumiți de actuala situație și cred că în mai puțin de un an de zile problema holului spitalului se va rezolva. În plus, ambulatoriul actual este la o distanță prea mare de spital (n.r. - pe Calea Republicii nr. 37), ceea ce presupune perioade mari de timp pentru medicii care merg acolo (fiecare medic are obligația de a presta o oră pe zi la ambulatoriu) și dacă se scurtează acel drum, pacientul, atât cel din spital, cât și cel din ambulatoriu va avea de câștigat pentru că timpul alocat lui va crește. O serie de lucruri care acum se fac în spital vor putea fi efectuate în ambulatoriu, scăzând încărcătura asupra spitalului. Am beneficiat de finanțare pe fonduri europene pentru ambulatoriu, iar parcarea va fi construită din sume alocate prin Primăria Municipiului Oradea”, a mai spus dr. Gheorghe Carp.
În ceea ce privește actuala clădire în care funcționează ambulatoriul, cea de pe Calea Republicii nr. 37 colț cu Louis Pasteur, va fi reamenajată și transformată în locuințe pentru medici.
Lucrările pentru noul ambulatoriu vor dura 18 luni, vor costa în jur de 44,12 milioane de lei și vor fi efectuate de asocierea Precon Transilvania, Lemacons, Termoline și Romger General Trade & Consulting.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.