Consilierii locali au aprobat, în ședința de miercuri, 31 iulie, indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea a șase străzi din municipiu: Piatra Craiului, Strugurilor, Merilor, Cantonului, Libelulei şi Floricelelor.

„Rețeaua de străzi din Oradea cuprinde 935 de străzi, din care 211 sunt neasfaltate. Momentan, avem în execuție, adică se lucrează efectiv pe modernizarea a 36 de străzi.  Totodată, avem în derulare alte 73 de străzi la care lucrăm la documentația eferentă modernizării. Până la finalul anului viitor vom avea finalizate 109 străzi, practic rămân 100 de străzi neasfaltate în Oradea. Primăria Oradea va lucra în continuare la realizarea documentațiilor necesare astfel încât până la finalul 2028 să nu mai existe vreo stradă locuită și neasfaltată în Oradea”, a declarat primarul Florin Birta.

Pe aceste străzi se vor reabilita carosabilul, accesele, trotuarele și se va rezolva sistemul de colectare a apelor pluviale.

În ceea ce privește strada Piatra Craiului, situată în partea de est a municipiului Oradea, în cartierul Podgoria, se propune modernizarea străzii pe un tronson de 2.611,60 m. Zona proiectată începe din strada Ecaterina Teodoroiu, se intersectează cu străzile Calea Adevărului, Vulturului, Cernăuțiului, Sofiei, Emil Isac, Cantonului, Vasile Lucaciu și Viitorului. Prin studiul de fezabilitate se propune modernizarea carosabilului, inclusiv a intersecțiilor cu străzile laterale, a acceselor la proprietăți, amenajare trotuare, ziduri de sprijin, canale tehnice, zone verzi şi canalizare pluvială. Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiției este de 27.190.231,88 lei inclusiv TVA, iar durata de execuție 11 luni.

Strada Strugurilor, situată în zona de nord a municipiului Oradea, între Calea Bihorului și strada Dimitrie Anghel, este de categoria III, cu lungimea de 493 metri. Prin studiul de fezabilitate se propune amenajare carosabil, trotuare, rezolvarea scurgerii apelor pluviale, devieri rețele electrice, ziduri de sprijin. Valoarea contractului este de 6.862.334,28 lei inclusiv TVA, durata de execuție fiind de 4 luni.

O altă stradă cuprinsă în proiectul de modernizare este Merilor, situată tot în nordul orașului, cu o lungime de aproape 350 metri. În acest caz durata de execuție este de 3 luni, valoarea contractului fiind de 2.804.850,86 lei inclusiv TVA .

Strada Cantonului se află în cartierul Nicolae Iorga, având o lungime de 663,04 m, și leagă str. Piatra Craiului cu str. Cernăuțiului. Valoarea contractului va fi de 6.429.067,45 lei inclusiv TVA, iar durata de execuție, de 3 luni.

Strada Libelulei se află tot în cartierul Nicolae Iorga și are o lungime de aproape 300 m. Durata de execuție va fi de 6 luni, cu o valoare a investiției de 1.582.134,31 lei cu TVA.

În ceea ce privește strada Floricelelor, tot din cartierul Nicolae Iorga, are o lungime de 221,77 m și leagă strada Răspântiilor de strada Renașterii. În acest caz, durata de execuție va fi de 3 luni, iar valoarea contractului este de 2.358.143,31 lei inclusiv TVA.