Au început excavațiile la amplasamentul viitoarei parcări subterane de tip park and ride din jurul Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic. Lucrările vor continua până la cota de fundare, după care vor începe lucrările la structura parcării subterane.

Lucrările de construcție au început cu organizarea șantierului, identificarea în teren a traseului exact al rețelelor de utilități prin sondaje, stabilirea împreună cu deținătorii utilităților a noilor trasee, dar și stabilirea relațiilor de circulație cu proprietarii din imobilele învecinate. Având în vedere că lucrările se află în imediata vecinătate a Cetății Oradea, monument istoric, întregul amplasament este sub supraveghere arheologică.

„După rezolvarea tuturor aspectelor care țin de organizarea propriu-zisă a șantierului s-au început excavațiile din zona nordică și nord-estică, decopertarea zonei placate cu beton și relocarea rețelelor de utilități. Excavațiile vor continua până la cota de fundare, după care vor începe lucrările la structura parcării subterane”, a anunţat Primăria Oradea.

Lucrările sunt executate de asocierea Erbașu – Simbac, valoarea investiţiei fiind de 24.389.235,11  lei fără TVA, banii provenind de la bugetul local. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, parcarea urmând să fie dată în folosinţă de 1 decembrie, dacă nu vor fi întâlnite unele obstacole care să întârzie realizarea acestui proiect.

Capacitatea totală a parcării va fi de 277 autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. De asemenea, 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru mașini electrice. Aria desfășurată totală a parcării este de 6.456,95 mp.

Parcarea va avea două accese rutiere, cu câte două benzi de intrare-ieșire, ambele dinspre șanțul Cetății Oradea. Clădirea va cuprinde 4 accese pietonale, atât la parter, cât și la demisol, fiecare cuprinzând o scară închisă și câte un ascensor de 8 persoane. De asemenea, în zona de acces au fost prevăzute și cabină portar/informații, stații de încărcare pentru mașini electrice, grupuri sanitare și spații tehnice.

„Toți cei care vor utiliza această parcare vor putea, pe baza tichetului de intrare, să circule gratuit în aceea zi cu toate mijloacele de transport în comun, pentru că parcarea va fi operată în comun cu Oradea Transport Local. Amplasamentul parcării a fost stabilit în această zonă, pentru că se află în apropierea liniilor de tramvai, iar axa de circulație de intrare în Oradea dinspre Cluj este una dintre cele mai aglomerate axe de circulație, aproximativ 20  de mii de mașini intrând zilnic în municipiul nostru dinspre Cluj”, a precizat primarul Florin Birta.

La suprafață se va amenaja o piațetă, parte a viitoarei zone pietonale din Piața Emanuil Gojdu, ce va deveni funcțională odată cu finalizarea pasajelor subterane.

Amenajarea la suprafață presupune dalaj din piatră, mobilier urban (băncuțe, pergolă, stâlpi de iluminat) și plantări de arbuști și arbori, preponderent din specia coniferelor si foioaselor. Vor fi plantați 63 de arbori, 638 arbuști, un gard viu din 225 de conifere care delimitează traseele pietonale, 196 plante cățărătoare pentru pergole și 2.825 plante perene.