Două lucrări majore de la Spitalul Judeţean au demarat în această săptămână – noul ambulatoriu şi parcarea supraetajată, care va avea 516 locuri de parcare. În total, în cadrul celor două investiţii vor fi foraţi 380 de piloți.

Lucrările din zonă au început cu pregătirea terasamentelor, devierea rețelelor de utilități, asigurarea rezervei de incendiu și a postului de transformare a spitalului.

„Ieri (luni, 9 octombrie - n.r.) practic au început lucările pentru piloţii foraţi. Vor fi circa 380 de piloţi împreună, pentru parcare şi ambulator. Ambele investiţii se ridică la circa 10 milioane de euro. Noul ambulator va fi legat de spital printr-un pasaj, iar parcarea din vecinătate va oferi 516 locuri de parcare. Sunt investiţii foarte importante şi necesare pentru funcţionarea optimă a spitalului judeţean. Sursele de finanţare sunt bugetul local pentru parcare, în valoare de aproape 39 milioane de lei, iar pentru ambulator, 45 milioane de lei, fără TVA, din care 10,4 milioane de lei sunt fonduri europene din POR, acestea trebuind cheltuite până la finalul anului, fiind pe etapa trecută de finanțare, şi o cofinanţare de la bugetul local”, a declarat primarul Florin Birta, care a precizat că ambele lucrări au termenul de finalizare 18 luni. „Dacă pe perioada de iarnă se va putea lucra bine, estimăm ca undeva pe finalul anului următor să finalizăm lucrările atât la ambulatoriu, cât și la parcare”, a menţionat primarul.

Parcarea supraetajată va fi amplasată în aliniamentul străzii Gheorghe Doja, spre vest de spital, la intersecția cu str. Salvării. Regimul de înălțime a parcării este de 5 niveluri (S+P+2E+Terasă). Aceasta va asigura 21 de locuri destinate persoanelor cu dizabilități și mai multe stații de încărcare pentru autovehicule electrice. Parcarea supraetajată este realizată de asocierea formată din Drum Asfalt - lider de asociere și Grup Construcţii Est - asociat, valoarea contractului fiind de 45.854.744,67 lei (fără TVA).

În ceea ce priveşte noul ambulatoriu, acesta se construiește pe str. Gheorghe Doja nr. 65, urmând să fie legat de spital printr-un pasaj.

Suprafața construită a ambulatoriului va fi de 5.491 mp, iar suprafața desfășurată de 30.290 mp. Proiectul presupune și dotarea cu aparatură și mobilier medical, precum și cu mobilier non-medical necesar desfășurării activității ambulatoriului.

Investiția este realizată de asocierea formată din Precon Transilvania - lider de asociere, Lemacons, Termoline, Romger General Trade & Consulting - asociaţi, avându-i ca subcontractanți pe AL.SE.RO. și Medical Gazplus.

„Lucrările au început. Dorim să terminăm anul acesta partea de sprijin, infrastructura, zona cu piloți de sprijin la ambulatoriu. Vor urma apoi 99 de piloți energetici la adâncime de 11 metri, după care se va realiza fundația efectivă a clădirii, radierul. Ne dorim ca până la finalul anului să terminăm radierul, iar apoi să începem să realizăm structura clădirii. Totodată, și la parcarea supraetajată vrem să depășim cât mai repede faza de radier. Cele două proiecte, parcarea și ambulatoriul sunt similare, ambele având fundație pe piloți. Foreza este deja pe poziție și începe faza de piloți”, a precizat inginerul Bereczki Tiberiu, reprezentant al grupului de firme.