Dacă la mijlocul lunii decembrie începea forarea piloților la pasajul intermodal de pe Calea Borșului, acum se conturează primul picior al pasajului. Este vorba de culeea 2, care este armată și cofrată, urmând ca azi să înceapă betonarea acesteia. Totodată, a început armarea la culeea 1, urmând ca și aceasta să fie betonată.

 

Pasajul suprateran este realizat peste sensul giratoriu amplasat pe DN 1 la km 624 + 825. Acesta are o lungime totală de 1.043 metri și se suprapune cu traseul drumului național, începând de la km 634 + 222 până la km 635 + 265. La finalizarea acestui important proiect de infrastructură rutieră, traficul pe Calea Borșului și în zona parcului industrial va fi mult fluidizat și descongestionat.

„După forarea celor 36 de piloți care susțin cele două culee, constructorul a început lucrările la elevațiile pasajului, urmând ca la mijlocul lunii martie să fie adusă în șantier structura metalică a pasajului și să înceapă montarea ei”, precizează Primăria Oradea.

Proiectul cuprinde și realizarea unui drum colector în lungime totală de 2,2 km, amplasat pe partea dreaptă a drumului național, care se intersectează în girația proiectată a drumului de legătură Centura Oradea – Autostrada A3 Biharia-Borș, dar și drum de acces la Centrul Intermodal, în lungime de 665 m, care începe din intersecția cu drumul colector proiectat până la viitorul acces în Centrul de Transport Intermodal.

„Spre sfârșitul săptămânii va începe asfaltarea primului tronson din drumul colector. Este vorba de aproximativ 700 m, care vor fi asfaltați pentru a putea astfel descongestiona traficul. Tot săptămâna aceasta vor demara lucrările de deviere a rețelelor de termoficare în dreptul Centrului Intermodal, pentru a face loc viitorului drum colector ce leagă Centrul Intermodal de pasajul suprateran și de autostrada A3”, a precizat Sebastian Marchiș, director executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea.

Lucrările sunt realizate de asocierea formată din Freyrom, în calitate de lider, și firmele Procons Group și Construcții Erbașu – asociați.

Valoarea obiectivului de investiții este 53.736.466 lei (fără TVA), durata de execuție fiind de 20 de luni.

Proiectul „Pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal - Municipiul Oradea, județul Bihor” este finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Pilonul 1 - Tranziția spre o economie verde, Componenta C4 - Transport sustenabil, fiind realizat în parteneriat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).