Patru parcuri şi scuaruri vor fi amenajate de municipalitate - Noi coridoare verzi în Oradea
Consilierii locali au aprobat, în şedinţa de ieri, mai multe proiecte prin care se dorește modernizarea sau înființarea unor parcuri şi zone de relaxare în municipiul Oradea. Printre acestea se numără amenajarea de coridoare verzi pe strada Radu Enescu şi Coriolan Hora, modernizarea unui loc de joacă pe strada Lăpuşului şi amenajarea unui scuar lângă turnul Primăriei.
Hoteluri pentru insecte
Amplasamentul, cu o suprafață totală de 4.380 mp, este situat în cartierul Veteranilor, între cele două bretele ale străzii Radu Enescu. Benzile carosabilului au fost despărțite de spații verzi din cauza existenței liniei de înaltă tensiune în zonă. Prin acest proiect al municipalității se propune un concept ecologic de amenajare a spațiilor verzi plantate, cu încurajarea unui caracter natural, fără intervenții invazive, fiind prevăzute elemente sustenabile ce încurajează dezvoltarea biodiversității precum hoteluri de insecte, movile artificiale de pâmânt acoperite cu plantații de gazon și plante perene, zone cu plantații dese de arbori și pergole cu plante cățărătoare.
Parcul va avea mai multe zone funcționale din punct de vedere al activităților și amenajărilor: loc de joacă natural, colț cu hamace și mesteceni, colț cu hoteluri pentru insecte și căsuțe pentru păsări, movile-delușoare cu gazon și plante perene, gădină comunitară, spațiu verde deschis cu zona pentru yoga și activități în aer liber, zona cu ochi de apă-iaz. Zona destinată copiilor va cuprinde trunchiuri de arbori, bușteni, bolovani și o porțiune amenajată cu elemente de joacă realizate din lemn (pod de cățărat, păianjen din pânză pentru cățărat etc.). Cele două tronsoane sunt separate printr-o denivelare de pământ pe sub care va exista un tunel îngropat. Toboganele vor fi construite pe o movilă/ elevație de pământ, ce poate fi utilizată inclusiv pentru jocurile de iarnă ca derdeluș sau pârtie pentru săniuș. Parcul va fi delimitat de o plantație de arbuști nativi, care, pe lângă rolul de protecție, au și scopul de a izola fonic și vizual zona de joacă de spațiul străzii. Valoarea estimată a investiţiei este de 3.412.975,28 lei inclusiv TVA.
Loc de joacă pe strada Lăpușului
În şedinţa ordinară a CL Oradea s-au aprobat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici rezultați, respectiv coridorul de expropriere pentru proiectul de modernizare a locului de joacă din zona străzilor Lăpuşului-Meșteșugarilor. În prezent, pe acest teren, cu o suprafață de 1.243 mp, închiriat de municipalitae, se găsesc echipamente de joacă pentru copii. Terenul va fi expropriat, astfel încât să poată fi modernizat. Potrivit proiectului, arborii existenți vor fi păstrați, urmând a fi doar toaletați, iar pe amplasament se vor aduce echipamente de joacă noi. Investiţia este estimată la 2.456.895,03 lei inclusiv TVA.
Parc pe strada Coriolan Hora
Terenul, în suprafață de 4.600 mp, situat în cartierul Ioșia-Vest, zona de lângă pavilioanele CFR, pe strada Coriolan Hora, este, în prezent, utilizat de către locatarii din zonă, care au grădini sezoniere, garaje din metal construite ilegal și parcări ale mașinilor sub formă de platforme din piatră spartă, toate urmând să fie desființate pentru realizarea zonei verzi de agrement. Potrivit proiectului, aleile vor fi acoperite cu asfalt bituminos, iar partea de întrunire lângă terenul de sport, cu pavaj din beton alternat în două dimensiuni, monocrom. Parcarea de aproximativ 350 mp va fi amenajată cu dale din PVC, iar locul de joacă tematic va fi dotat cu echipamente interactive de joacă și acoperit cu tartan și nisip. Tipurile de echipamente prevăzute în proiect sunt: ansamblu cu tobogane, echipament trenuleț cu locomotivă și vagon, leagăn cu trei locuri, cățărătoare tip piramidă, carusel și ansamblu de stâlpi în zig-zag. Terenul de sport va fi unul multifuncțional (minifotbal și două panouri de baschet cu inel), fiind prevăzut cu nocturnă. De asemenea, vor fi instalate camere de supraveghere. Se vor păstra 3 exemplare mature de nuci (Juglans regia), iar fondul vegetal se va completa cu 43 de arbori foioși și 31 de arbori rășinoși. Valoarea investiţiei este estimată la 4.515.350,66 lei, inclusiv TVA.
Scuar lângă turnul Primăriei
Amplasamentul, în suprafață de 870,65 mp, este adiacent clădirii Primăriei (latura nordică, zona de acces turn). Proiectul prevede un trotuar pietonal și o piațetă, care vor fi realizate prin dalare cu piatră naturală și porfir, borduri și rigole din granit auriu, amplasarea de bănci, coșuri de gunoi și cișmea. De asemenea, va fi refăcut sistemul de iluminat ornamental, stâlpul de iluminat amplasat pe mijlocul trotuarului va fi repoziționat înspre carosabil, la fel ca și consola cu indicatoare rutiere amplasată pe spațiul verde, va exista un sistem de irigații, elementele metalice ale gardului istoric vor fi reabilitate și se va reface fundația aferentă cu elemente din piatră naturală. Cedrul prezent pe amplasament va fi păstrat, intervenindu-se doar asupra ramurilor degarnisite. Valoarea investiţiei este de 2.374.556,93 lei inclusiv TVA.
„Lucrările sunt prevăzute să fie realizate din bani de la bugetul local”, a precizat primarul Florin Birta, adăugând că vor fi căutate şi alte surse de finanţare disponibile pentru astfel de investiţii. Primarul a mai precizat că, în total, cele patru proiecte vizează amenajarea sau modernizarea a aproximativ un hectar de teren, valoarea totală ce urmează a fi investită ridicându-se la aproximativ 10 milioane lei, fără TVA.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.