Hotel Crown Plaza din București a găzduit duminică, 23 iunie, Olimpiada Națională de Soroban și Aritmetică Mentală Nomin Jyuku, eveniment organizat în colaborare cu WAMAS (Asociația Mondială de Calcul Mental). La această competiție au luat parte 150 de copii din mai multe centre din țară.

Centrul de Soroban și Aritmetică Mentală Nomin Jyuku Oradea a participat la această importantă competiție cu 15 copii, cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani, care au obținut premii de excepție, după cum urmează: Champion - Sara-Sophia Mangra, Iulia Todea și Ana Copăcean; Premiul I - Gloria Micula, Mara Lăcraru, Kevin Toia, Rareș Bucică; Premiul II - Ilinca Morar, Harris Rusu, Andrei-Tudor Sima și Marcus Todea; Premiul III - Thomas Micula, Igbaria Omar și Felix Boța-Pușcaru; Mențiune: Nagy Mihaly.  

„Având în vedere că aceasta a fost prima competiție de soroban și aritmetică mentală la care au participat copiii centrului nostru, copiii au avut mari emoții, dar efortul și dedicația lor nu i-au trădat. Cu sprijinul echipei Nomin Jyuku Oradea, susținerea din partea părinților și munca depusă pentru a învăța și stăpâni această metodă, copiii noștri s-au întors campioni”, a declarat pentru ziarul Crișana Lang Nicolett, trainer în cadrul centrului.

La această primă ediție a Olimpiadei Naționale de Soroban și Aritmetică Mentală Nomin Jyuku, Sara Mangra, elevă la Liceul „Don Orione” Oradea, a obținut primul ei titlu de Champion.

„Ambiția pe care Sara o demonstrează, însoțită de determinarea necesară pentru a-și atinge scopurile, este ceva cu adevărat demn de laudă. Aceste calități au putut fi observate încă de la început, de la primele ore la centrul Nomin Jyuku Oradea. Începând de la prima oră, când a învățat ce este sorobanul până în ziua de azi, Sara a muncit fără pauză, în mod consistent, iar în data de 23 iunie, munca și sacrificiile făcute și-au dat roadele”, a precizat interlocutoarea noastră.

„Ne bucurăm nespus pentru această reușită a copiilor noștri, cu atât mai mult cu cât, într-un timp relativ scurt (Centrul Nomin Jyuku Oradea și-a început activitatea la finalul lunii ianuarie 2023), au reușit performanțe deosebite. Mulțumim doamnei Monica Tătar (directoarea Centrului Nomin Jyuku Oradea), precum și coordonatorilor: Ana-Maria Mitache, Lang Nicolett și Gina Doiciar, pentru implicarea și devotamentul lor, fără de care nu ar fi fost posibilă această performanță. Felicitări tuturor și mult succes pe mai departe!”, ne-a mărturisit mama Sarei.

Metoda de calcul japonez este renumită în întreaga lume pentru efectele extraordinare pe care le are asupra dezvoltării creierului copiilor. Aceștia pot să urmeze cursuri de soroban și aritmetică mentală încă de la vârsta de 5 ani, metoda fiind de mare ajutor în înțelegerea conceptului de număr, în clasele primare.

Deși este o metodă veche pe peste 100 de ani, se predă și astăzi în școlile japoneze, pentru efectele pe care le are asupra menținerii și dezvoltării performanțelor creierului.