2013 se încheie ca un vis frumos - Interculturalitate în țara deschizătorilor de drumuri
Pentru că profesorul modern nu se poate rezuma doar la activitatea de la catedră, zeci de cadre didactice din Oradea participă anual la diferite cursuri de specializare în Occident. Un exemplu concret îl reprezintă aici profesoara Anna-Monika Muscaș de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia", care, în urmă cu două luni, a participat la un stagiu de perfecţionare în Costa da Caparica, în Portugalia.
Printre domeniile în care instruirea practică rămâne o prioritate este şi cel al informaticii. Anna-Monika Muscaș de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" din Oradea a câştigat un grant în cadrul Programului Sectorial Comenius cu ajutorul căruia a participat la un stagiu de perfecţionare în Costa da Caparica, lângă Lisabona. Cursul la care a participat împreună cu 23 de profesori din țări precum Spania, Lituania, Croația, Ungaria, Turcia, Letonia, Germania, Polonia, Grecia, Estonia, Irlanda și Suedia a fost "TIC ca instrument în educația interculturală și media", organizat de Centrul de resurse educaționale și formare din Portugalia. "Activitatea de perfecționare a venit în întâmpinarea necesităților mele de formare. Cursul s-a axat în principal pe prezentarea potenţialului pe care instrumentele TIC le oferă în activitatea didactică, dar și în educația interculturală, prelegerile fiind ținute de către specialiști din Letonia, Lituania și Portugalia. În cadrul mai multor workshop-uri, noi, cursanţii, ne-am familiarizat cu utilizarea diferitelor soft-uri de prelucrare a imaginilor, precum Microsoft AutoCollage, Photo Story3, Windows Movie Maker și cu aplicațiile de creare de cuvinte încrucișate, toate acestea în vederea realizării unor lecții cât mai atractive. Cu ocazia vizitei la sediul CREF din Sesimbra, am folosit platforma educațională Moodle și am creat lecții interesante cu ajutorul tablei interactive. Toate aceste aplicații pot fi folosite cu succes pentru integrarea diversității culturale în contextul educațional", povesteşte Anna-Monika Muscaș. În cadrul activității "Calculatorul, instrument de predare și învățare", prof. Sandra Fradão de la Universitatea din Lisabona a prezentat beneficiile și avantajele utilizării tehnologiei "cloud", iar cursanţii au folosit lecţiile de fotografie digitală învăţate, în practică, fotografiind orașul vechi Sintra, Palatul Pena şi apele Atlanticului. Pentru a descoperi diversitatea culturală a zonei, organizatorii au planificat o vizită la biblioteca publică din Sesimbra, unde fiecare cursant a oferit o carte scrisă de un autor cunoscut din țara de proveniență. "Cel mai mult mi-a plăcut "Descoperirea Lisabonei pe jos", o activitate încărcată de istorie. Împărțiți pe echipe, am străbătut străzile Lisabonei, și am vizitat obiective turistice celebre începând cu Mănăstirea Jeronimo, Turnul din Belem, Monumentul Descoperitorilor - dedicat marilor exploratori portughezi, până la Castelul São George și Catedrala Se, punctul intermediar fiind celebra cofetărie Pasteis de Belem, totul încheindu-se spectaculos cu o cină în atmosfera muzicii tradiționale portugheze - "fado" - în celebrul cartier Alfama din Lisabona", a mai spus Anna-Monika Muscaș. Dincolo de utilizarea unor soft-uri speciale şi a vizitelor întreprinse, ceea ce a rămas în amintirea celor 23 de cursanţi a fost faptul că multiculturalitatea rămâne cel mai bun rezervor de valori, unul care uneşte oamenii, indiferent de cultura şi civilizaţia din care provin.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.