Prima etapă a repartizării computerizate a elevilor la liceu a avut loc ieri, 15 iulie. În judeţul Bihor, dintre cei 4.825 de elevi care au participat, 3.739 au fost deja repartizaţi computerizat, iar 11 fiind respinşi. În total, în liceele din Bihor au rămas disponibile 573 de locuri.

Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor, la prima etapă nu s-a înregistrat niciun incident nedorit. "În Bihor au participat la admitere 4.825 de elevi, fiind repartizaţi computerizat, în prima etapă, 3.739 de elevi. Au plecat în alte judeţe 19 elevi şi au venit la noi în judeţ, fiind admişi, 36 de tineri. Au fost admişi pe filieră vocaţională (cu examen) 343 de elevi, în învăţământul profesional - 677, în licee militare - 8, iar pe locurile speciale pentru romi - 28 de copii. Au fost respinşi 11 elevi şi au rămas libere 573 de locuri", a spus Kery Hajnal, inspector şcolar general adjunct la IŞJ Bihor.

S-a intrat cu 1,22

Cele mai căutate licee din judeţul Bihor au fost, la fel ca în anii precedenţi, Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Oradea, Liceul Teologic Penticostal "Betel" din Oradea şi Liceul Teologic Baptist "Emanuel" din Oradea (toate pentru specializarea matematică-informatică), precum şi Colegiul Economic "Partenie Cosma" din Oradea (specializarea economie). Astfel, la profilul matematică-informatică al Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea s-a intrat cu medii între 9,99 şi 9,45, în timp ce la Liceul Tehnologic nr. 1 din comuna Dobreşti, o absolventă a Şcolii Gimnaziale nr. 1 din comuna Hidişel a fost admisă cu media 1,22, la profilul industrie textilă şi pielărie. O parte dintre absolvenţii de gimnaziu din mediul rural şi din oraşele mici au obţinut medii mari şi au optat să urmeze cursurile liceale în unităţi din aceste oraşe sau chiar din comune. Astfel, o elevă care a absolvit gimnaziul la Şcoala nr. 1 din comuna Borod, deşi a avut media 9,81 la admitere, a optat să urmeze cursurile Liceului Teoretic "Gabriel Ţepelea" din aceeaşi comună, la profilul Ştiinţele Naturii, deşi cu această medie putea să-şi aleagă oricare dintre colegiile naţionale din Oradea. La fel, doi absolvenţi ai Şcolii Gimnaziale "Miron Pompiliu" din oraşul Ştei, care au obţinut la admitere mediile 9,79, respectiv 9,67, au preferat Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei, profilul economie, iar un adolescent care a terminat Şcoala Gimnazială nr. 1 din oraşul Nucet şi a obţinut media 9,69 a optat să urmeze cursurile Colegiului Naţional "Avram Iancu" din Ştei. Conform calendarului, astăzi, 16 iulie, vor fi afişate la licee listele cu candidaţii admişi şi cu locurile care au rămas neocupate, urmând ca între 17 şi 25 iulie să aibă loc depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați. Elevii care nu au reuşit să se înscrie în prima etapă mai pot face acest lucru astăzi, 16 iulie. Pentru cei care se înscriu la licee vocaţionale, între 17 şi 18 iulie, vor avea loc susţinerea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori de limbă maternă, urmând ca pe 19 iulie să se afişeze rezultatele. Pentru cei care vor să se înscrie la alte licee, pe locurile rămase disponibile, între 16 şi 21 iulie va avea loc completarea fişei de opţiuni. Pentru cei care nu au intrat la liceele vocaţionale, tot pe 21 iulie, vor trebui să completeze şi ei fişele de opţiuni. Pe 24 iulie va avea loc a doua repartizare computerizată a candidaţilor, urmând ca, în aceeaşi zi, să se afişeze şi rezultatele. Între 1 august şi 8 septembrie va avea loc cea de-a treia etapă de admitere în învăţământul liceal de stat.