Începând de luni, absolvenţii de liceu care au reuşit să ia bacalaureatul se vor putea înscrie la una dintre Facultăţile Universităţii din Oradea. În funcţie de opţiunile lor şi de oferta Universităţii, tinerii ar putea să intre doar pe bază de concurs de dosare sau să dea examen, ar putea să concureze cu alţi şapte pe un loc sau să ajungă studenţi la facultăţi la care este mai uşor de intrat.

Universitatea din Oradea s-a schimbat foarte mult faţă de anul trecut. Pentru a preveni situaţia în care anumite specializări s-ar putea închide din lipsă de studenţi, s-au comasat mai multe facultăţi sau au fost incluse în cadrul anumitor facultăţi departamente sau specializări noi. În acest context este foarte dificil de anticipat care vor fi facultăţile cele mai căutate şi care vor fi cele la care se va putea intra uşor. Cu toate acestea, pe baza cererii de anul trecut şi a ofertei de anul acesta, se poate face un calcul aproximativ al situaţiei. În mod cert şi în acest an printre cele mai căutate facultăţi se vor număra: Facultatea de Medicină şi Farmacie, Facultatea de Ştinţe Socio-Umane sau Facultatea de Ştiinţe Economice. Cea mai căutată facultate din Universitatea din Oradea ar putea fi Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. Anul trecut în vară şi în toamnă s-au înscris pentru un loc la această facultate 971 de elevi. Conform Ghidului de Admitere din 2012, la Ştiinţe Socio-Umane au fost scoase spre ocupare 423 de locuri dintre care 120 bugetate. Dacă se va menţine trendul de anul trecut, la Socio-Umane va fi o concurenţă de 8 pe un loc bugetat. Următoarea Facultate la care se preconizează o concurenţă acerbă este cea de Ştiinţe Economice. Aici, anul trecut s-au înscris 744 de elevi. Anul acesta au fost scoase spre ocupare 580 de locuri dintre care doar 112 bugetate, ceea ce înseamnă că facultatea ar putea înregistra o concurenţă de 7 persoane pe un loc bugetat. O situaţie asemănătoare se va înregistra şi la Medicină. Anul acesta la Facultatea de Medicină au fost scoase spre ocupare 360 de locuri dintre care doar 177 bugetate. Dacă luăm în considerare numărul de candidaţi care s-au înscris pentru admitere în 2011, 892 de persoane, putem afirma că anul acesta Universitatea se aşteaptă la o concurenţă de aproximativ 5 pe un loc bugetat. La polul opus, o concurenţă mică s-ar putea înregistra la Facultatea de Arte şi cele tehnice, Inginerie Energetică şi Management Industrial şi Inginerie Managerială şi Tehnologică.

Facultăţi cu examen de admitere 

Deşi la Facultatea de Arte nu va fi o concurenţă foarte mare, pe undeva de înţeles, dacă ne gândim că este o facultate vocaţională, unde trebuie să ai o pregătire specială încă din liceu, la aceasta, ca şi la altele cinci, se va intra pe bază de concurs (aptitudini muzicale la domeniul de licenţă Muzică şi mapă cu lucrări plus probă de desen la Arte Vizuale). La Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, la domeniile Educaţie fizică şi Sport şi Kinetoterapie se vor da probe speciale pentru testarea capacităţii motrice. Şi la programul de studii Geografia Turismului în limba engleză, din cadrul aceleiaşi facultăţi, se va da un test eliminatoriu de limbă engleză. La Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, la programul de studii Relaţii Internaţionale şi Studii Europene în limba engleză se va da un test eliminatoriu de limbă engleză. O altă facultate la care se va intra pe bază de examen va fi cea de Litere. Aici, alături de nota de la limba şi literatura română şi cea de la limba modernă de la bacalaureat se va da şi o proba de competenţă lingvistică eliminatorie. Ca în fiecare an la Facultatea de Medicină şi Farmacie, la toate programele de studii se va intra doar pe bază de teste grilă sau eliminatorii din biologie şi chimie organică. Nici la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman" nu se va intra doar cu media de la Bac. Procentul de 70% de la bacalaureat se va aduna cu procentul de 30% de la interviul „Învăţătura de credinţă ortodoxă". În total, la şase facultăţi din cele 15 se va intra pe bază de concurs.

Locuri doar cu taxă

Pe lângă aceste lucruri, candidaţii trebuie să ştie că în cadrul celor 15 facultăţi, există şase programe de studiu fără niciun loc bugetat. La Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, la programul de studii Geografie sunt doar 75 de locuri şi acelea la taxă, iar la Geografia Mediului sunt 40 de locuri doar la taxă. La Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, programul de studii  Electromecanică (la Beiuş) are zero locuri bugetate şi 30 cu taxă. La Inginerie Energetică şi Management Industrial, programul de studii Energetică Industrială are doar 20 de locuri şi acelea cu taxă. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Facultatea de Ştiinţe, programul de studii Fizică (zero locuri bugetate, 40 cu taxă) şi programul Ecologie şi protecţia mediului (zero locuri bugetate, 40 cu taxă). Conform Ghidului Admiterii publicat pe www.admitereuo.ro sesiunea de admitere din iulie începe luni, 16 iulie, cu înscrierea candidaţilor, care va dura până pe 23 iulie pentru facultăţile care susţin probe de concurs şi până pe 27 iulie pentru cele care nu susţin probe de concurs. Probele la specializările la care se organizează se vor susţine între 25 şi 27 iulie. Concurenţii vor avea de plătit o taxă de înscriere de 150 de lei şi, dacă vor fi admişi, o taxă de înmatriculare de 100 de lei. Dacă vor dori să facă contestaţii vor mai plăti o taxă de 150 de lei, iar studenţii străini vor plăti în plus o taxă de procesare dosar de 150 de euro.