Prima zi de înscriere la Universitatea din Oradea nu a fost una prea fructuoasă. La trei dintre facultăţile instituţiei bătea vântul pe holuri, ici-colo mai zărindu-se câte un student rătăcit cu dosarul în mână. Conducerea Universităţii se aşteaptă însă ca numărul celor dornici de a deveni studenţi să crească spre sfârşitul perioadei de înscriere.

Dacă la prima dintre facultăţile vizitate, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, reporterii Crişanei au fost scoşi afară pe motiv că trebuie să obţină aprobare de la decanul instituţiei pentru a putea verifica situaţia în teren, la Facultatea de Istorie şi cea de Ştiinţe Socio-Umane nu erau foarte mulţi studenţi. La Facultatea de Istorie, ieri, în jurul orei 10.30, erau doar doi absolvenţi care îşi depuneau dosarele, iar la cea de Ştiinţe Socio-Umane, jurnaliştii au surprins doar 3-4 viitor posibili studenţi. Asta nu înseamnă însă că facultăţile Universităţii din Oradea nu au prea mare căutare, ci că, mai degrabă, actualii absolvenţi de liceu sunt foarte comozi şi preferă să îşi depună dosarele în zilele viitoare. Cadrele didactice ale instituţiei pot doar spera că această comoditate nu va deveni "cronică" şi la cursuri. Singura facultate la care înscrierile vor începe abia astăzi este cea de Ştiinţe Economice. Pentru studiile universitare de licenţă au fost repartizate 5.337 de locuri din care 1.550 bugetate. Cele mai multe locuri bugetate, 78, sunt la specializarea Medicină a Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Urmează specializarea Medicină dentară de la aceeaşi facultate cu 40 de locuri, specializarea Drept de la Facultatea de Drept cu 39 de locuri, programele de studii Tehnologia construcţiilor de maşini de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică şi Asistenţa socială de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, cu câte 30 de locuri.

Oferte generoase la Litere şi Istorie

O paletă largă de specializări pentru care absolvenţii pot opta se găseşte la Facultatea de Litere, acolo unde viitorii studenţi pot alege între română - engleză, română - franceză, română - germană, engleză - română, engleză - franceză, engleză - germană, franceză-română, franceză-engleză, franceză-germană, germană-română, germană-engleză şi germană-franceză. Cele 78 de locuri bugetate sunt completate de 175 de locuri cu taxă, aceasta fiind de 2.100 de lei, plătibilă în mai multe rate. Foarte important de ştiut este că Facultatea de litere are lectori din Germania (DAAD) și din SUA (Fulbright), că se acordă burse în Germania, Austria, Franța, Anglia și alte țări europene pentru studenţii cei mai buni şi că tot pentru ei se organizează excursii în Germania. Începând cu acest an universitar, Departamentul de Istorie din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea din Oradea pune la dispoziţia celor interesaţi două noi linii de studii cu mare impact în prezent. Astfel, pe lângă specializarea Istorie, deja consacrată, începând cu anul şcolar 2013-2014 se va organiza admitere la specializarea Turism cultural şi la Studii americane. Primul program pregăteşte profesionişti în politici publice de dezvoltare durabilă în turismul cultural, consultanţi şi experţi în iniţierea şi dezvoltarea programelor de Turism Cultural, manageri în cadrul serviciilor culturale şi de patrimoniu. În acelaşi timp, prin frecventarea cursurilor de la această specializare se asigură facilitarea accesului la cunoaşterea patrimoniului cultural şi turistic al României, la nivel ştiinţific şi profesional, prin aplicaţii practice (sub forma unor excursii). Programul de Turism Cultural este al doilea din ţară. În ce priveşte Studiile Americane, acest profil va fi, probabil, mai mult pe placul tinerilor care sunt preocupaţi de înţelegerea diverselor domenii ale vieţii sociale, politice, culturale şi economice americane. Specializarea cu pricina îşi propune să pregătească specialişti în vederea ocupării unor posturi în diverse domenii ale vieţii sociale, politice, culturale şi economice care implică relaţii cu Statele Unite ale Americii, în instituţii centrale de profil precum ambasade, organizaţii non-guvernamentale, fundaţii culturale, mass-media, edituri, publicitate, PR sau cercetare. Departamentul de Istorie mai oferă pentru admitere aproximativ 20 de locuri fără taxă la Licenţă pentru fiecare din cele trei specializări şi 15 locuri bugetate la Masterat. 

Cât costă

Cele mai puţine locuri fără taxă, 3, sunt la programul de studii Conservare şi restaurare de la Facultatea de Arte. La Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (la Beiuş) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane sunt 3 locuri, la Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (în Limba maghiară), din cadrul aceleiaşi facultăţi, sunt 4 locuri, la specializarea Turism cultural de la Facultatea de Istorie 4 locuri şi la Modă-design vestimentar de la Facultatea de Arte, 6 locuri. În ceea ce priveşte locurile cu taxă, cele mai multe sunt la programul de studii Controlul şi expertiza produselor alimentare, 236, de la Facultatea de Protecţia Mediului. Urmează Geografia Turismului de la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport cu 130 de locuri, Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice de la Facultatea de Protecţia Mediului şi Economia comerţului, turismului şi serviciilor şi Afaceri internaţionale, ambele de la Facultatea de Ştiinţe Economice, cu câte 101 locuri. Studenţii care vor să se înscrie la facultăţile Universităţii din Oradea trebuie să ştie că au de plătit o taxă de înscriere de 150 de lei şi o taxă de înmatriculare de 100 de lei. În cazul în care depun contestaţii vor mai plăti o taxă de 150 de lei, iar studenţii străini plătesc în plus o taxă de procesare a dosarului de 150 de euro.