În contextul grevei generale din învățământul preuniversitar, cele două colegii din Beiuș au reușit să readucă normalitatea în rândurile educabililor, prin organizarea festivităților dedicate absolvenților ciclului liceal.

Primii au fost cei de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, care au marcat absolvirea liceului marți, 30 mai, după care, miercuri, 31 mai, a venit rândul absolvenților vulcaniști să-și ia rămas bun de la școala unde, timp de patru ani, s-au pregătit pentru provocările viitoare.

Cele două manifestări s-au desfășurat după scenarii asemănătoare, câteva momente regăsindu-se în ambele programe festive: intonarea Imnului Național, oficierea Te Deum-ului – de către protopopul ortodox Marian-Vasile Popa și părintele profesor Ciprian Pordea, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, și de protopopul greco-catolic Zorel Zima, la Colegiul Național „Samuil Vulcan” -, primirea absolvenților, care au cântat apoi imnul studențesc „Gaudeamus igitur”, premierea acestora sau obișnuitele discursuri ocazionate de momentul absolvirii liceului.

Festivitățile de absolvire au constituit cadrul optim și pentru evidențierea rezultatelor obținute de elevii claselor a XII-a la concursurile și olimpiadele școlare, aceștia fiind premiați și recompensați pentru performanțele lor. Mai mult, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, a participat Adrian Ciorna, președintele Asociației „Bunul Samaritean”, care a acordat câteva burse de merit absolvenților de liceu care s-au evidențiat în diverse domenii, banii aferenți fiind asigurați de câțiva sponsori, printre care absolvenții beiușeni din anii ’80 și ’90 și bancherul Ioan Degău, Cetățean de Onoare al municipiului Beiuș.

În numele absolvenților, au vorbit cele două șefe de promoție, ambele cu media generală 10, Carina-Ioana Codoban (Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”) și Iulia Popa (Colegiul Național „Samuil Vulcan”). Șefele de promoție au fost apoi implicate în momentele predării simbolurilor școlare: Cheile celor două școli și, în plus, la „Ciordaș”, însemnele profilurilor claselor de liceu.

Absolvenții, părinții, colegii și profesorii acestora au dat frâu liber emoțiilor atunci când, în sunetul soneriei școlii, cei dintâi au parcurs simbolic incintele instituțiilor de învățământ. Au urmat, la ambele festivități, alte momente așteptate de toată asistența: schimbarea panglicilor de absolvire și lansarea baloanelor pe care cei care au terminat liceul le-au purtat pe parcursul evenimentelor festive.

Seria discursurilor ținute cu această ocazie a cuprins atât salutul colegilor mai mici, cât și mesaje de susținere din partea reprezentanților părinților, sindicatelor și, firește, a conducerilor celor două unități școlare:

„Parcurgerea a doisprezece ani de educație nu a fost un lucru ușor. Ați trecut prin multe momente de învățare, de provocări și de creștere personală. Ați râs și ați plâns împreună, ați învățat unii de la alții și ați format legături puternice de prietenie. În acest timp, ați acumulat cunoștințe, ați dezvoltat abilități și v-ați descoperit pasiuni. Astăzi, când privim înapoi la acești ani, suntem mândri de realizările voastre. Ați demonstrat perseverență și determinare în fața dificultăților. Ați învățat să vă organizați timpul și să vă gestionați resursele, pentru a putea face față cu succes cerințelor educaționale. Ați strălucit în competiții școlare, în activități artistice și sportive, lăsând o amprentă frumoasă asupra școlii noastre. Dar adevărata voastră valoare nu stă doar prin rezultatele obținute. Sunteți tinerii care și-au dezvoltat un caracter puternic și o viziune asupra vieții. Ați învățat să vă respectați colegii și să colaborați pe echipă. Ați învățat să fiți deschiși la nou și să vă adaptați într-o lume în continuă schimbare. Astăzi, dragi absolvenți, vreau să vă transmit câteva gânduri. Aveți încredere în voi înșivă și în ceea ce ați învățat până acum. Ați acumulat un bagaj de cunoștințe și abilități care vă va ghida pe drumul vostru. Nu vă fie teamă să vă urmați pasiunile! Viața e o călătorie plină de surprize și provocări. Veți întâlni obstacole și momente de îndoială, dar nu vă lăsați descurajați. Ați demonstrat deja că aveți capacitatea de a depăși provocările și de a vă adapta la schimbări. Fiți curajoși, fiți perseverenți și nu renunțați niciodată la visele voastre! Mergeți liber pe drumul ce vi se deschide în față, convinși că această instituție, prin profesorii ei, v-a oferit toate uneltele de care aveți nevoie pentru a răzbate și pentru a reuși în viață”. (prof. ec. Claudia-Florina Cighir, directoarea Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș)

„Anul acesta, am ales să-mi încep discursul cu un omagiu. Un omagiu celor care, zi după zi, sădesc grăunțele cunoașterii în mintea copiilor noștri. A fi profesor este o profesie ieșită din comun. Pentru a exersa o astfel de profesie, trebuie să fim personalități în afara normelor. Dublate de capacitatea de a transmite cunoștințe, capacitate de adaptare și de profundă dăruire a dascălului sunt calități pe cât de necesare pe atât de rare în societatea modernă. Stimă, respect și admirație colegilor mei. Pentru a continua, intru în sfera mulțumirilor. Mulțumiri, în primul rând, vouă părinților. Încurajându-vă copilul să continue, să respecte, să aprecieze, să învețe, contribuiți enorm, în fiecare ceas, la educația generațiilor ce vor urma. Valorile pe care le transmiteți s-au regăsit până azi pe băncile școlii noastre, de mâine se vor ilustra în societate. Le mulțumesc de asemenea celor omagiați adineaori, colegilor mei: fără voi, edificiul imens al cunoașterii s-ar prăbuși pentru eternitate. Nu în ultimul rând, vă mulțumesc vouă, absolvenților, energia care debordează din sufletele voastre se transmite în ale noastre. Dragi absolvenți, sunt mândră de voi. Școlaritatea voastră e marcată, fără să vreți, fără să vrem, de doi ani de pandemie. Anii voștri de liceu, fac parte din anii speciali pe care colegiul nostru i-a trecut. Sunteți martorii vremurilor și ai societății: dacă clasa a XII-a a trecut însă fără amprenta virusului ea se termină sub auspiciul unei greve cât se poate de legitime.

În fiecare an, fiecare generație este specială. Sunt mereu emoționată și onorată de a ține discursul de încheiere, privindu-vă admirativ la capătul unui drum de doisprezece ani. Pentru mine, dar mai ales pentru voi, ziua de azi nu e o zi ca oricare alta: este ziua ultimului sunet de clopoțel. Ziua în care, părăsiți veseli teritoriul copilăriei pentru a intra, unii cu un pas decis, alții mai ezitant, în lumea adulților”. (prof. Mihaela Ilieș, directoarea Colegiului Național „Samuil Vulcan” Beiuș)