Prin Rezoluția 47/193 adoptată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro, din 22 decembrie 1992, anual, la 22 martie, este marcată Ziua Mondială a Apei (World Water Day).

În fiecare an, sunt aduse în atenția opiniei publice diverse teme legate de gestionarea judicioasă a apei, iar în 2023 sloganul propus de UN-Water întregii comunități (organizaționale, științifice, populației și instituțiilor guvernamentale din întreaga lume) este „Să accelerăm schimbarea!˝, ceea ce sugerează că fiecare este important pentru menținerea calității acestei resurse esențiale pentru perpetuarea vieții.

După cum ne-am obișnuit în ultimul timp, Clubul Copiilor din Beiuș organizează diverse activități de Ziua Mondială a Apei. În acest an, activitatea dedicată Zilei Mondiale a Apei s-a desfășurat în devans, pe 21 martie, când peste 50 de membri ai Clubului Copiilor Beiuș și elevi ai Liceului Vocațional Pedagogic ˝Nicolae Bolcaș˝ au ridicat gunoaiele de pe malurile Văii Nimăiești și dinspre Strada Vasile Lucaciu. La demersul copiilor beiușeni s-au alăturat și unii dintre părinții acestora. Totodată, cei mici au primit sprijin logistic - saci menajeri și mănuși - din partea AVE Bihor și a Primăriei municipiului Beiuș.

În plus, membrii Cercului de Acvaristică din cadrul Clubului Copiilor Beiuș, îndrumați de prof. Florica Gabor, s-au pregătit și teoretic pentru Ziua Mondială a Apei, aceștia realizând materiale grafice cu subiecte inspirate din problematica gestionării apei, iar patru dintre ei - Raluca Dumea, Ioana Goilean, Diana Măduța și Denisa Stanciu - au pus în scenă o prezentare a importanței apei pentru om și celelalte forme de viață.

Cu ocazia interviului acordat chiar în timpul acțiunii de curățenie desfășurate în zona centrală a municipiului Beiuș, prof. Florica Gabor a avertizat asupra crizei globale a apei:

„Tema din acest an a Zilei Mondiale a apei este «Să accelerăm schimbarea!». Mesajul din acest an vizează promovarea dezbaterilor și a informațiilor legate de criza apei și a salubrității, pentru că, la nivel mondial, există aproximativ 780 de milioane de oameni care nu au acces la apă potabilă.

Prin intermediul site-ului dedicat Zilei Mondiale a Apei, Organizația Națiunilor Unite trage cumva un semnal de alarmă despre ceea ce înseamnă criza mondială a apei˝.