Pentru elevii din învățământul primar și gimnazial care sunt dornici de activități moderne, interactive, cei de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș au organizat două programe educative cu desfășurare pe timpul vacanței de vară.

 

Cea de-a doua ediție a proiectului județean interdisciplinar „Mate 100” a avut loc în perioada 29 iulie - 2 august. Lucian Ropa, directorul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, și Adela Moruț, coordonatoarea proiectului, ne-au oferit detalii despre desfășurarea acestuia. Aceștia au precizat proiectul este unul interdisciplinar, bazat, firește, pe activități legate de matematică. Înregistrat ca proiect județean, „Mate 100” a generat o masivă participare indirectă din țară și străinătate, mai multe unități de învățământ din județele Arad, Bacău, Hunedoara, Neamț, Olt, Timiș, precum și din Republica Moldova și Ucraina trimițând materiale utilizabile ca auxiliare didactice. Cât privește lecțiile interactive de matematică derulate la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, acestea au adunat în jur de șaptezeci de elevi beiușeni, din ciclurile primar și gimnazial (clasele a cincea și a șasea).

Un alt proiect educațional dedicat elevilor de gimnaziu care își petrec vacanța la Beiuș este cea de-a doua ediție a taberei de vară „Discover Beiuș”, eveniment organizat de filiala orădeană a AIESEC ca parte a proiectului „Discover Romania”.

Inițial, acronim pentru Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales, AIESEC reprezintă, acum, chiar numele organizației. Fondată în anul 1948, AIESEC activează, în prezent, în 126 de state și teritorii ale lumii. De la înființare, peste un milion de tineri au participat la experiența AIESEC, impactul organizației putând fi cuantificat prin numeroșii alumni AIESEC care reprezintă companii, ONG-uri și lideri mondiali, precum finlandezul Martti Ahtisaari, laureat al Premiului Nobel.

Desfășurată între 16 iulie și 25 august, Tabăra de vară „Discover Beiuș” adună voluntari – șase studenți străini, doi din Turcia și patru din China, precum și elevi ai școlii gazdă, iar grupul-țintă este format din circa 160 de elevi beiușeni, din ciclurile primar și gimnazial. Activitățile interactive desfășurate pe parcursul taberei de vară au ca scopuri formarea unor atitudini civice, umanitare și dobândirea de cunoștințe de limba engleză de către elevii din grupul-țintă.