Pentru că se apropie începerea noului an școlar, am făcut un tur al școlilor beiușene, cu scopul de a afla în ce stadiu sunt pregătirile pentru reluarea cursurilor.

La Colegiul Național „Samuil Vulcan”, directoarea Mihaela Ilieș a declarat că atât igienizarea, cât și reparațiile curente au fost finalizate. Au fost efectuate zugrăveli la sălile de clasă și grupurile sanitare, iar la trei săli și pe un hol au fost necesare și lucrări de zidărie și tencuieli. În plus, au fost executate reparații la tâmplărie și la pupitrele școlare, iar mobilierul școlar a fost completat cu 300 de scaune noi.

Cât privește investițiile importante, directoarea Mihaela Ilieș anunța că vor începe în trimestrul IV. În primul rând, trebuie reparată fațada dinspre Valea Nimăiești, avariată prin căderea unui copac rupt de furtună, Primăria asigurând bugetul pentru această lucrare. În plus, conducerea școlii intenționează să amenajeze o terasă de trecere între sălile de clasă de deasupra sălii mici de sport și corpul principal de clădire.

Detalii despre lucrările pregătitoare pentru începerea în condiții optime a anului școlar 2022-2023 la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” ne-a oferit chiar directoarea Claudia-Florina Cighir: au fost confecționate, în regie proprie, o sută de pupitre individuale pentru elevi prin modificarea celor mai vechi, care aveau câte trei locuri, au fost montate ferestre și uși de tip PVC în unele săli de clasă și în cea profesorală și au fost zugrăvite toate sălile de clasă din corpurile A și B. În plus, cabinetele profesorilor au fost dotate cu multifuncționale.

Adina Cioloș, directoarea Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, a prezentat lucrările făcute în această vară, anunțând, totodată, care sunt proiectele investiționale pe care Primăria le va derula în cadrul școlii pe care o conduce. Clasele de debut au fost renovate în regie proprie, au fost montate ferestrele PVC la birourile școlii și la intrarea în grădiniță și uși de același tip la sala de sport și la intrarea în grădiniță și a fost reabilitat un grup sanitar. Interlocutoarea noastră a mai precizat că așteaptă implementarea celor două proiecte derulate prin Primărie: amenajarea bazei sportive de tip 2 și reabilitarea celor două corpuri principale ale școlii.

În fine, ajunși la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, am aflat că și această unitate de învățământ este pregătită pentru reluarea cursurilor. În acest sens, au fost făcute zugrăveli și lăcuit parchetul în mai multe săli de clasă și birouri, la cabinetul medical și pe holuri, iar cu finanțare de la bugetul local au fost reabilitate mai multe grupuri sanitare.

O veste bună este aceea că toate unitățile de învățământ au îndeplinit integral planurile de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023. Astfel, la Colegiul Național „Samuil Vulcan” au fost înființate o clasă de a V-a și cinci de-a IX-a liceu, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” vor funcționa șase clase de-a IX-a, trei de liceu și trei profesională, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” oferă patru clase pregătitoare, cu una în plus față de propunerea inițială, pentru că numărul copiilor din circumscripție a depășit 75, trei clase de-a V-a și tot atâtea de-a IX-a liceu. Și Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” a realizat planul de școlarizare: trei clase pregătitoare, două cu învățământ tradițional și alta la „Step by Step” și trei de-a V-a. Menționăm că au fost și șase copii ai căror părinți au optat pentru începerea școlii în limba maghiară, motiv pentru care au fost repartizați într-o grupă de studiu simultană, alături de elevi mai mari.