Şi anul acesta județul  Bihor  se  numără  printre  câștigătorii competiției "Țara lui Andrei" cu cinci proiecte. Două sunt ale Şcolilor cu clasele I-VIII Roșiori şi cu clasele I-IV din Suplacu de Barcău, unul priveşte înfiinţarea unei trupe de teatru la Căminul Cultural din Tinca, unul se referă la înfiinţarea unei ciupercării la Liceul Tehnologic "Horea" din Marghita şi unul la înfiinţarea unei ferme de capre, demarat de Fundaţia Ruhama.

După ce anul trecut a fost terminată renovarea Căminului Cultural din Tinca, Iuliu Orban s-a gândit să înființeze o trupă de teatru, formată din persoane talentate, dornice să realizeze spectacole pentru consătenii lor. "Viața culturală din localitatea noastră a fost neglijată mulți ani la rând din cauza unui Cămin Cultural în paragină. Având acum o clădire renovată total, precum și finanțarea obținută în urma câștigării competiției, consider că locuitorii satului Tinca vor manifesta interes crescut pentru spectacolele  noastre. Sumele de bani obținute în urma spectacolelor de teatru vor fi folosite pentru autosusţinerea Căminului Cultural", a declarat Iuliu Orban, inițiatorul proiectului "Cultivarea culturii locale prin teatru", câștigătorul unei finanţări de 5.000 de euro. Un alt proiect care a câştigat la aceeaşi categorie "Idei din Ţara lui Andrei" este "Ferma Horea - de la teorie la practică", demarat de Liceul Tehnologic "Horea" din Marghita. Echipa de proiect vrea să redeschidă vechea ferma ecologică a școlii, pentru a facilita accesul elevilor la o practică eficientă în cadrul orelor de specialitate din domeniul veterinar și totodată elevii să aibă o alimentație sănătoasă prin consumul regulat de lapte proaspăt și natural".

Ciupercărie, afine şi fermă de capre

La categoria "Şcoala lui Andrei" unitatea şcolară cu clasele I-VIII din Roșiori a câştigat 5.000 de euro cu proiectul "Mens sana in corpore sano". Elevii vor fi ajutaţi să îşi transforme beciul neamenajat al şcolii într-o ciupercărie cu ajutorul căreia vor putea aduna bani pentru un teren de sport multifunctional la standarde europene. Un alt proiect câştigător a fost cel al Şcolii cu clasele I-IV - Liceul Tehnologic nr. 1 din Suplacu de Barcău. Echipa "Micii cultivatori" şi-a propus să înfiinţeze o cultură de afine pe un teren neutilizat care aparţine şcolii. Fructele urmează să fie comercializate în târgurile şi pieţele din zonă (şi prin intermedul agenţilor economici), din veniturile obţinute urmând a fi amenajat un parc pentru cei mici (cel mai apropiat fiind la 20 de km). Ultimul câştigător în cadrul competiţiei este Fundaţia Ruhama care, la categoria "Fabricat în Ţara lui Andrei", a câştigat bani pentru a înfiinţa o fermă de capre la Suplacu de Barcău. Valoarea totală a finanțărilor pe care Petrom le-a oferit în 2013 prin proiectul "Idei din Țara lui Andrei" a fost de 160.000 de euro.