Proiectul „Împreună pentru viitor” - finanțat din fondurile UE, în cadrul programului Erasmus+ KA101, care se desfășoară la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” Oradea, în perioada decembrie 2020 - decembrie 2021, a oferit cadrelor didactice din cadrul şcolii orădene șansa de a participa la mobilitatea care a avut loc la Budapesta, în perioada 1-6 noiembrie.

La această mobilitate din cadrul proiectului au participat trei persoane:   profesoara de limba engleză Natalia Hoduț, coordonatoarea proiectului  Erasmus, profesoară învățământ primar Krisztina Ursu și profesoară învățământ primar Gaspar Eva Monika. Cursul ,,Builduing Strong Parents -Teacher” s-a desfășurat în capitala Ungariei, timp de 30 de ore, fiind găzduit de către formator Judith Horgas. Furnizorul cursului a fost Europass Teacher Academy, din Italia, organizație care a oferit suport la problemele întâlnite, venind mereu cu răspunsuri potrivite și prompte. Potrivit cadrelor didactice participante, în ultimii 2 ani, de când școlile au fost nevoite să treacă în online, colaborarea părinte-școală a devenit mai importantă. Părinții au început să înțeleagă și să aprecieze munca profesorului, iar profesorii au devenit mai motivați să-i considere parteneri pe părinți. „Alături de colegele noastre din Italia, Portugalia și Spania am colaborat eficient, în spirit multicultural, făcând schimb de experiență și oferind modele de bune practici, însușindu-ne astfel numeroase deprinderi noi de comunicare, colaborare și de întărire a relațiilor cu părinții, și nu doar. Cursul ne-a ajutat să înțelegem și mai bine care este rolul părintelui în actul educațional, diferența între implicarea și angajarea acestuia, faptul că nu există parinți greu de abordat. O altă activitate foarte interesantă și practică a fost cea referitoare la cum experiența noastră personală ne ajută în educarea elevului. Am învățat cum să ne apropiem de familia acestuia, care sunt drepturile copiilor și ale părinților. Strategiile aplicate la curs sunt reale instrumente pentru noi, atât în calitate de profesori, dar și de părinți. Ne-am însușit o gamă variată de jocuri, strategii și metode pe care le putem aplica la clasa de elevi, în cadrul întâlnirilor cu părinții, în cadrul Comisiilor metodice și a Consiliilor profesorale, deoarece ne dorim foarte mult să împărtășim și să diseminăm din experiența noastră unică și constructivă”, au transmis cadrele didactice de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. Acestea au mai precizat că au apreciat foarte mult activitățile practice care susțineau structura cursului, deoarece acestea sunt cele care ne ajută în practicarea meseriei de dascăl.

„Experiențele trăite pe parcursul acestei săptămâni ne-au făcut să realizăm  cât de câștigate și recunoscătoare trebuie să fim pentru familiile echilibrate pe care le avem, locul de muncă stabil și sigur, unde valorile morale și   spirituale nu și-au pierdut pe deplin din însemnătate. Ca toate experiențele   Erasmus și aceasta a avut și o componentă culturală, beneficiile cursului fiind zilnic încununate cu vizitarea celor mai pitorești obiective turistice pe   care le oferă Budapesta, printre care se numără: plimbarea pe Dunăre, podurile vestite, Parlamentul ungar, Castelul Buda, Citadella, Băile Termale Szechenyi, Bazilica Sfântul Ștefan, Piața Eroilor, Castelul Vajdahunyad,   Opera Maghiară de Stat, Dealul Gellert, minunatul orășel Szent Endre și multe altele. Chiar dacă proiectul Împreună pentru viitor se apropie de final, noi avem obligația să continuăm să acceptăm provocările care ne scot  din zona de confort, să fim un exemplu pentru elevii noștri, deoarece e nevoie tot timpul de învățare, perfecţionarea se face pe tot parcursul vieții șI, nu în ultimul rând, să avem porțile minții deschise și să ne îmbogățim cu alte proiecte, la fel de valoroase, pentru a ne oferi noi experiențe interculturale”, au mai transmis cele trei cadre didactice de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.