În fiecare an, pentru cei care şi-au încheiat activitatea la catedră, pe "ogorul şcolii", "recreaţia mare" a pensionării le prilejuieşte bilanţ şi reflecţie. Unul dintre dascălii bihoreni care a părăsit şcoala după 35 de ani de activitate este profesorul Nicolae Ciucea, de la Şcoala cu clasele I-VIII din satul Călacea, comuna Olcea.

Domnul profesor, originar din Beliu, judeţul Arad, s-a remarcat ca un elev sârguincios în anii liceului pe care l-a absolvit la Beiuş, urmând apoi cursurile Universităţii din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie-Filosofie. Anii de ucenicie în profesie i-a făcut la Şcoala din Cărand, judeţul Arad, unde a lucrat peste un deceniu. Mânat de vocaţia sa şi de simţul datoriei împlinite, devine director coordonator al şcolii şi responsabil al Cercului pedagogic al profesorilor de istorie-geografie din sectorul Sebiş-Gurahonţ, coordonând activitatea metodică a celor 24 de profesori din zonă. Din 1984 până în iunie 2012 va activa ca profesor şi director la Călacea. Se transferă pe meleagurile Bihorului prin căsătorie cu învăţătoarea Elena Ilea. În cei 28 de ani a fost conducătorul destinelor şcolii bihorene. În timpul mandatului său ca şi conducător al unităţii şcolare se construieşte în sat o nouă clădire cu 4 săli de clasă, fiind apoi dotat cu mobilier nou. O perioadă de 5 ani, şcoala a funcţionat cu zece clase până în anul 1990. Ca profesor şi director al şcolii s-a preocupat de dotarea cabinetului de istorie cu aparatură necesară (aspectomat, epidiascop, planşe) şi a fost mereu în pas cu noutăţile din domeniu. Dragostea pentru profesia aleasă îl caracterizează ca un om harnic, iubitor de ţară şi de oameni. A fost organizatorul numeroaselor excursii şcolare la obiectivele istorice şi culturale de la Cluj-Napoca, Cetatea de la Deva, Castelul medieval al lui Iancu de Hunedoara, salina de la Turda, ori minunatele locuri de la Vârtop, Arieşeni, Câmpeni, precum şi frumuseţile zonei Bihorului. Profesorul Nicolae Ciucea s-a dovedit un credincios al bisericii ortodoxe din sat, remarcându-se prin evocările istorice susţinute în faţa sătenilor de-a lungul anilor. Ca profesor a insuflat în inima copiilor dragostea de neam şi ţară, scoţând în evidenţă eroismul ostaşilor români de-a lungul veacurilor. Acest fapt a contribuit cu siguranţă în alegerea profesiilor a cinci elevi, azi profesori de istorie în judeţele Bihor şi Arad. Dintre activităţile de gospodărire a şcolii din Călacea, la loc de cinste stă asfaltarea curţii şcolii, dotarea tuturor sălilor de clasă cu mobilier adecvat, instalaţie de încălzire centrală în instituţia şcolară ca şi înlocuirea vechilor ferestre cu termopane şi duşumea laminată în sălile de clasă.

La ora de bilanţ a activităţii de dascăl, cu tâmplele albite şi sentimentul datoriei împlinite, profesorul Nicolae Ciucea a închis "catalogul" activităţilor şcolare, meditând la frumuseţea activităţii desfăşurate la clasă. La mulţi ani şi o pensie îndelungată alături de cei dragi, stimate coleg!

Radu TURLA