Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” a continuat și în acest an să organizeze călătorii de informare cu olimpicii. Au participat 37 de tineri însoțiți de 4 cadre didactice.

Din Oradea au plecat: 12 elevi de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, 4 de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, 3 de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, 3 de la Colegiul Tehnic „Trian Vuia”, câte doi de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Liceul Ortodox „Roman Corogariu”, Liceul Baptist Emanuel, Liceul de Artă, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic „Friedrich Schiller” și câte unul de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Universitatea din Oradea și Universitatea Cluj. Printre profesori s-au aflat Carmen Dume, de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Carmen Timofte și Violeta Păruș, de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, și Rodica Turcaș, de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”.

„Pe traseu, am putut afla pe teren despre luptele grele duse de Divizia 3 Munte - comandant general Leonard Mociulski pentru apărarea Beiușului și a localităților bihorene începând de pe aliniamentul Damiș-Dobrești-Sâmbăta-Vintere-Șoimi, începând cu 12 septembrie 1944. La aceste lupte au participat și grănicerii repliați de pe frontiera vremelnică, precum și Batalionul FIX regional codru”, a spus președintele Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, filiala Oradea, gral. bg. (r.) Grigore Bartoș.

La Beiuș, grupul a fost întâmpinat de conducerea Societății „Avram Iancu”, de președintele Viorel Ianc, care i-a salutat și i-a lăsat în compania colegilor și a corului, pentru că era cooptat în aniversarea a 100 de ani de la înființarea Liceului Pedagogic din localitate. În fața monumentului Vânătorilor de munte, apoi a bustului lui Avram Iancu și a statuii martirilor Ciordaș și Bolcaș, tinerii și cadrele didactice au aflat lucruri interesante.

În jurul prânzului, grupul a poposit la Casa Memorială Avram Iancu, în comuna cu același nume în care s-a născut eroul național. Seara, Alba Iulia i-a întâmpinat pe vizitatori în haine de sărbătoare, cu ocazia Centenarului încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Pe toată durata excursiei, elevii au avut la dispoziție revista Historia Speciala 100 (1922-2022) „Cum s-au încoronat Suveranii României”.

În ultima zi, grupul a sosit la Castelul Corvineștilor. Au încheiat apoi periplul la Târnava de Criș, unde preotul i-a întâmpinat la Biserică și le-a relatat despre moartea celor peste 1000 de moți vânați de maiorul Csutak.

Conform organizatorilor, etapa finală a fost cea mai frumoasă. Tinerii s-au întrecut în pricesne, cântece de iubire, căci „această generație a internetului, spadă cu două tăișuri, trecând prin pandemie și sub amenințarea umbrei ciupercii nucleare, arată că tinerii vor dragoste nu război”.

Demersul nu ar fi avut finalitate fără contribuția Primăriei Oradea, a Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, al cărui președinte este col. (r) Grigore Morar, fără contribuția primarului Florian Birta și Fundației de Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor. „Un camarad de drum remarca pe bună dreptate că adevărații eroi au fost dascălii și elevii participanți”, au mai spus organizatorii.