De joi şi până sâmbătă, la Universitatea din Oradea s-a desfăşurat Conferinţa Naţională cu participare Internaţională "Repere practice privind predarea la clasa pregătitoare". În cadrul acesteia s-au dezbătut principalele probleme cu care se confruntă practicienii la clasa pregătitoare.

Conferinţa de săptămâna trecută şi-a propus prezentarea, într-o manieră aplicativă, a unor aspecte legate de predarea la clasa pregătitoare. Prin organizarea acestei conferinţe, specialiştii de la Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, împreună cu cadrele didactice din preuniversitar şi studenţi s-au reunit pentru a dezbate principalele probleme cu care se confruntă practicienii la clasa pregătitoare. Elementul de specificitate al acestei conferinţe a fost reprezentat de derularea celor 7 ateliere de lucru care au oferit participanţilor instrumente, modalităţi de lucru şi repere concrete în predarea la clasa pregătitoare. Temele atelierelor de lucru au fost: "Abordarea integrată la clasa pregătitoare", "Arte vizuale şi abilităţi practice - Elmer, elefantul curcubeu", "Cărţile uriaşe - stimularea interesului pentru lectură", "Jocuri pentru clasa pregătitoare", "Perspective ştiinţifice privind o dezvoltare intelectuală flexibilă la şcolarii mici", "Clasa pregătitoare - de la general la particular" şi "Arte - cocorul zburator".

Iniţiativa desfăşurării acestei prime ediţii a fost rezultatul colaborării a 7 parteneri, între care s-au remarcat nu doar instuţiile publice (Universitatea, ISJ-ul), ci şi ONG-urile care au venit cu o ofertă educaţională mai apropiată de nevoile practicienilor. Unul dintre obiectivele acestei coaliţii a fost acela de a realiza studii şi cercetări în scopul identificării disfuncţionalităţilor, limitelor, punctelor slabe în modul de funcţionare a sistemului de învăţământ, astfel încât să propună Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice măsuri ameliorative, fundamentate ştiinţific pe o analiză de nevoi autentică şi reală. 

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru Promovarea Învăţării în Educaţie - Oradea, Asociaţia Şcoala Aletheea - Bucureşti, Coaliţia CALIEDU - Cluj-Napoca, Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane - Universitatea din Oradea, Departamentul de Învăţământ la Distanţă şi cu Frecvenţă Redusă - Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.