Sâmbătă a avut loc prima etapă a repartizării computerizate a elevilor care au absolvit clasa a opta. Fie că au luat note mai mari de cinci, fie că au luat note mai mici, o bună parte din cei 4.844 de elevi au fost deja repartizaţi în prima etapă, restul urmând a-şi găsi un loc în liceu în cea de-a doua etapă de repartizare computerizată care va avea loc pe 23 iulie.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, cel mai căutat liceu din judeţul Bihor a fost Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", la specializarea „Ştiinţe ale naturii", intrându-se cu medii cuprinse între 10 şi 9,41. Următorul a fost Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" Oradea, la specializarea „Matematică - Informatică/Bilingv" intrându-se doar cu medii cuprinse între 10 şi 9,3. Foarte greu s-a intrat şi la Liceul Teologic Baptist „Emanuel" Oradea, la specializarea „Matematică - Informatică", intrând doar elevii cu medii cuprinse între 10 şi 9,11.  În judeţ, cea mai căutată şcoală a fost Colegiul Naţional „Avram Iancu" din Ştei, unde, la specializarea „Matematică - Informatică", s-a intrat cu medii cuprinse între 10 şi 8,29. Colegiul din Ştei a fost urmat de Colegiul Tehnic „Alexandru Roman" din Aleşd unde, la specializarea „Economic", s-a intrat cu medii cuprinse între 9,68 şi 8,19.  Cu cele mai mici note s-a intrat la Liceul Tehnologic Nr.1 din Popeşti, unde, la specializarea „Industrie textilă şi pielărie", s-a intrat cu medii cuprinse între 5,81 şi 3,64. Nici la specializarea „Fabricarea produselor din lemn" de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" din Beius nu s-a intrat cu medii prea mari. Au ajuns în această şcoală elevi cu medii cuprinse între 6,12 şi 3,68.  În Oradea, cu medii foarte mici s-a intrat la specializările „Mecanică" de la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna" (medii cuprinse între 6,09 şi 3,68) şi Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea (medii cuprinse între 7,98 şi 3,73). Şapte dintre cei 11 elevi care au avut media generală zece au ales o şcoală din Oradea, restul preferând să înveţe la Beiuş, Aleşd, Ştei şi Salonta.     

Unde au mai rămas locuri

După prima repartiţie computerizată, cele mai multe locuri libere au rămas la specializarea „Economic" a Colegiului Tehnic „Traian Vuia" din Oradea (42 dintr-un total de 56). O situaţie asemănătoare se înregistrează şi la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi" Oradea, specializarea „Construcţii, instalaţii şi lucrări publice", unde au rămas neocupate 42 de locuri dintr-un total de 56. Cele mai puţine locuri rămase neocupate, câte unul, sunt la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, la specializarea „Matematică - Informatică", la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Oradea, la specializarea „Matematică - Informatică", la Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta, specializarea „Mecanică", la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu" din Oradea, specializarea „Ştiinţe ale naturii" şi la Liceul Tehnologic „Horvath Janos" din Marghita, specializarea „Matematică - Informatică".  Locurile rămase libere vor fi completate pe 23 iulie când va avea loc a doua repartizare computerizată. La această etapă vor fi distribuiţi candidaţii care nu au participat la prima repartizare, cei rămaşi nerepartizaţi după prima etapă a admiterii, candidaţii care au fost respinşi la liceele/clasele care organizează probe de aptitudini, precum şi care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau de limbă maternă. În zilele de 6 şi 7 septembrie va avea loc repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare. Calendarul prevede şi repartizarea candidaţilor pentru învăţământul seral şi pentru cel cu frecvenţă redusă, care va avea loc în perioada 24-26 iulie.  Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la nivel naţional din cei 150.725 de absolvenţi ai claselor a VIII-a care au completat opţiuni, 150.219 au fost repartizaţi în licee, rămânând neocupate doar 29.479 de locuri.